Bajs regnade över Vasastan – sanering dröjer

Publicerad 2024-02-12

Bilägare på gatan fick sig en otrevlig överraskning.

Det har regnat bajs över Stockholm.

Hundbajspåsar sköts ut i samband med en sprängning för tunnelbanebygget – och nu dröjer saneringen.

– Saneringsfirman vill vänta tills vädret har blivit bättre, säger Emma Sahlman till DN.

Bilar, fönster och en fasad blev måltavlor för ett femtiotal hundbajspåsar i Vasastan i Stockholm förra veckan. En sprängning i tunnelbanebygget under Birkastan vid Vikingagatan ska ligga bakom oredan, rapporterar Mitt i.

Chockvågorna från explosionerna nådde ett djupt rör – fullt med hundbajspåsar – som då ska ha skjutits ut.

– Innehållet åkte helt enkelt upp i luften och ut på gatan. Det hamnade på bilar, en fasad och på trottoaren. Från bostadsrättsföreningen fick vi höra att det till och med flugit över taket och landat på innergården. Det är kraft i sprängningarna, säger Emma Sahlman, pressansvarig för Nya tunnelbanan till Mitt i.

Röret.

Hon fortsätter:

– Tänk att du har en ballong fylld med mjuk massa, och så kastar du den så hårt du kan mot en husvägg eller en bil. Kanske inte alla, men många påsar har spruckit. Uppskattningsvis var det cirka 50 hundbajspåsar som sköts iväg.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att saneringen av den drabbade husfasaden dröjer. Saneringsfirman vill vänta på bättre väder.

– Det är farligt att gå upp i en lift när det blåser för mycket. Dessutom är det svårt att hantera vatten i minusgrader så det måste kanske bli lite varmare först. Men det får saneringsfirman avgöra, säger Emma Sahlman till DN.

Det hundbajsfyllda röret sticker ungefär en decimeter ur marken och finns inte med på några kartor över tunnelbanebygget.

Emma Sahlman på Nya tunnelbanan tror att någon eller några lagt sina hundbajspåsar i röret under en ganska lång tid.

– Vi hoppas att de skyldiga sett vad som hänt och slutar kasta ner hundbajspåsar i okända rör, säger hon till Mitt i.

Gatan är helt nedkladdad med bajspåsar.

Följ ämnen i artikeln