53 av 54 ”bivänliga” plantor i butik är giftiga

”I stort sett omöjligt att veta vad man köper”

Uppdaterad 2024-04-08 | Publicerad 2024-04-06

Dina bivänliga trädgårdsväxter kan vara farliga – för både bin och dig.

Detta enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen.

– Vi hittade dessutom flera ämnen i plantorna som kan orsaka cancer och andra som är förbjudna inom EU, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

En tredjedel av våra vilda biarter är hotade. Det vet både proffs- och hobbyodlare. Därför har det blivit en boom på plantskolor med växter som saluförs som bivänliga.

Men i en rapport från Naturskyddsföreningen är många av växterna direkt farliga för både bin och oss människor.

54 krukväxter och 65 fröpaket som marknadsfördes som bivänliga köptes in från tre butiker i Stockholm. Vid en analys vid laboratoriet Eurofins i Lidköping upptäcktes bekämpningsmedel i 53 av 54 plantor.

  • 57 procent av växterna innehöll minst ett ämne som är förbjudet inom EU.
  • På 54 procent av växterna fanns minst ett för bin skadligt bekämpningsmedel.
  • Nästan hälften av växterna, 48 procent, innehöll miljögiftiga PFAS-ämnen.
  • Dessutom cancerogena ämnen på plantorna.
  • 36 av 65 fröpåsar innehöll minst ett bekämpningsmedel, koncentrationen var generellt sett lägre än i krukväxterna.

Bland de skadligaste växterna för bin fanns exempelvis kantnepeta, aster, kärleksört, lavendel, röd solhatt och basilika.

Trädgårdsmästare John Taylor, 59, tycker att det är ”för jävligt”.

– Vi har lag och ordning i EU och plantskolor måste följa lagen. Det finns växtinspektioner i alla länder och jag förmodar att det finns rutiner och säkerhetskontroller som ser till att de här medlen och preparaten inte används, säger han.

Trädgårdsmästare John Taylor tycker att det är olyckligt att vissa i branschen inte följer lagen.

– Men att bekämpningsmedel används i växtproduktion är inget nytt i sig. Det är därför vi har ett så stort utbud och tillgång av växter. Men det är olyckligt att det finns folk som inte följer lagen. Jag känner många plantskoleägare och det är ingen som vill bli av med sin verksamhet, men att de använder gifter utomlands förvånar mig inte.

Hur ska man bete sig för att slippa gifterna? Ska man köpa frön istället?

– Ja, odla egna växter är bra – men plantskolor och handelsträdgårdar är bättre på det än gemene man är, säger John Taylor.

Själv använder han inte bekämpningsmedel, men tycker att man gott kan köpa sin lavendel på plantskola – och också ställa frågan om varifrån den kommer.

– Lavendelplantan kommer ändå göra nytta för insekterna. Det är fullt möjligt att de här växterna har gift i sig och det är inte bra så klart, men flera av preparaten kommer att brytas ner och försvinna.

I dag finns inga gränsvärden för mycket bekämpningsmedel som får finnas på en planta när den säljs.

– I dag finns inga krav på information i butikerna om var plantorna kommer ifrån och vad de besprutats med. Det gör att det är i stort sett omöjligt att som konsument veta vad man köper. Växten kan ha odlats i en rad olika länder innan den når Sverige, till exempel i länder där man använt bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Då kan gifterna följa med på plantan, säger Karin Lexén.

Lavendel är en av de växter som är mest skadlig för bin.