ISW: Rysk offensiv i Bachmut kan ha avtagit

TT

Publicerad 2022-12-25

Rysslands framfart i Bachmutområdet har troligtvis avtagit de senaste dagarna, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW. Det är dock för tidigt att bedöma om den ryska offensiven för att ta över Bachmut nått sin kulmen.

Staden Bachmut i Donetskregionen har varit föremål för våldsamma strider de senaste månaderna. Den anses ha ett visst strategiskt värde för dess närhet till städerna Kramatorsk och Slovjansk, två viktiga ukrainska fästen i regionen Donetsk.

Men enligt ISW:s bedömningar har de ryska styrkorna gjort färre generella framsteg i Bachmutområdet i både november och december jämfört med oktober.

Ryssland kan också behöva anstränga sig för att upprätthålla offensiven i Bachmut, vilket kan leda till att de inför en taktisk eller operativ paus, skriver ISW. Enligt det brittiska försvarsdepartementet saknar de ryska styrkorna tillräckligt med ammunition för att stödja storskaliga offensiva insatser.

Anklagar väst

Samtidigt anklagar Rysslands president Vladimir Putin västvärlden för att ha en antirysk agenda, i en intervju som under söndagen ska sändas på statlig rysk tv, som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

– Allt handlar om vår geopolitiska motståndares linje som syftar till att slita itu Ryssland, säger Putin.

– De har alltid försökt söndra och härska. Vårt mål är någonting annat, att förena det ryska folket.

Talet om att “förena det ryska folket” anspelar på föreställningen om det “historiska Ryssland”, som Putin använt för att motivera anfallskriget mot Ukraina. Det är ett ideologiskt koncept som hävdar att Ukraina ingår i Ryssland och därför saknar rätt till självstyre.

Zelenskyj utlovar frihet

I sin julhälsning på lördagen påpekade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs att många ukrainare tvingas fira jul i andra människors hem i år och att man kanske får höra de klassiska julvisorna på främmande språk.

– Många kommer att möta julen i fångenskap, men låt dem veta att vi kommer att hämta hem alla de våra, vi kommer att ge frihet åt alla ukrainska män och kvinnor, säger Zelenskyj i sin hälsning som publiceras på Facebook.

– Vi kommer att fira våra högtider! Som alltid. Vi kommer att skratta och vara glada. Som alltid. Det är bara en sak som är annorlunda. Vi kommer inte att vänta på något mirakel. När allt kommer omkring kan vi skapa våra egna mirakel, säger Zelenskyj.

Flyttar julfirandet

De flesta ukrainare är ortodoxt kristna och firar jul under trettonhelgen. Men ett växande antal har gått över till att i stället fira högtiden den 24–25 december, i likhet med de flesta kristna i världen, rapporterar BBC.

Att flytta julfirandet har för många ukrainare blivit ett sätt att ta avstånd från den rysk-ortodoxa kyrkan.

En by utanför Kiev har röstat om att flytta julfirandet från den 7 januari – samma datum som i Ryssland – till den 25 december. 200 av byn Bobrytsias 204 invånare röstade för förändringen, rapporterar AP.

– Vad som började den 24 februari, en fullskalig invasion, var ett uppvaknande och en insikt om att vi inte längre kan vara en del av den ryska världen, säger Olena Palij i byn.

Ukrainas ortodoxa kyrka har gett sin tillåtelse till att flytta julfirandet.