Hit flyr USA:s regering – vid en apokalyps

Foto: AP (Montage)
Marine One, presidentens helikopter, kan föra Donald Trump och andra särskilt utvalda till bunkerkomplexet nära Berryville i Virginia. Till höger ses presidenten och hans dotter Ivanka på väg att borda helikoptern.
NYHETER

Om världen drabbas av en apokalyps kommer Donald Trump vara en av få som överlever.

Det kan han tacka USA:s hemligaste superbunker för.

– Jag tror inte att någon vet vad som händer där, säger en man som bor nära bunkern.

77 kilometer väster om Washington D.C, nära samhället Berryville, Virginia, ligger en plats som USA:s regering inte vill att du känner till.

Mount Weather Emergency Operations Center är stället dit president Donald Trump och hans kabinett kommer att forslas till, ifall USA skulle drabbas av en kärnvapenattack eller en naturkatastrof av enorma mått.

Enligt vissa var det hit vicepresident Dick Cheney flydde under terrorattackerna den 11 september 2001. Och det var här – djupt under marken, i en underjordisk bunker – som president John F Kennedy skulle ha tagit skydd i oktober 1962 om Kuba-krisen hade eskalerat ytterligare.

Förbereddes i hemlighet

Trots att det spelar en så potentiellt viktig roll i bevarandet av USA:s regeringsform – eller kanske just därför – vet omvärlden mycket lite om hur det ser ut inne i Mount Weathers byggnader eller exakt vad som försiggår där. Det man vet om områdets historia är att det fanns en väderstation där i slutet av 1800-talet, samt att man började borra i berget på 1950-talet. Detta skapade en enorm bunker som stod klar 1959, och makteliten i Washington D.C. verkar i samma veva ha fått en idé till ett användningsområde för Mount Weather.

Foto: FEMA
Flygbild över anläggningen på Mount Weather.

Tre år senare – under den så kallade Kuba-krisen, då ett kärnvapenkrig såg ut att bryta ut mellan USA och Sovjet – förbereddes nämligen bunkern i största hemlighet för att ta emot president Kennedy och hans kabinett ifall Vita Huset skulle behöva evakueras:

– Det här var den viktigaste platsen för att omplacera regeringen, djupt inne i bergets inre, säger Jacob Rosenthal, före detta medarbetare till dåvarande justitieministern Robert Kennedy, till NBC Washington.

Flygkrasch röjde hemligheten

Kennedy gav order till Rosenthal och andra medarbetare att förbereda bunkern i Mount Weather, och säkerställa att den skulle kunna ta emot JFK och hans regering. Enligt Jacob Rosenthal – en av få som har varit nere i bunkern vid Mount Weather och sedan pratat om det i media – fanns det plats för åtminstone 2 000 personer i den enorma bunkern under jorden. Varje del av regeringen hade tilldelats sin eget område inne i berget, och en sofistikerad kommandocentral fanns upprättad för att presidenten skulle kunna stå i ständig kontakt med folk på utsidan.

Att bunkern är enorm råder det få tvivel om – Washington Post har rapporterat att den totala golvytan inne i berget är hela 56 000 kvadratmeter.

Foto: FEMA
Mount Weather Emergency Operations Center utifrån.

Trots detta kände det amerikanska folket överhuvudtaget inte till Mount Weathers existens förrän i december 1974, då en tragisk flygplanskrasch av en ren slump röjde regeringens stora hemlighet. Då störtade nämligen TWA:s flight 514 nära platsen, vilket ledde till 92 dödsoffer. När journalister rusade till olycksplatsen stoppades de till en början av federala agenter, och Washington Post kunde senare avslöja att det fanns ett hemligt, federalt komplex i området.

”Inte vet vad som händer där”

Mount Weather drivs sedan 1979 av Federal Emergency Management Agency (FEMA), en myndighet som ligger under USA:s departement för inrikes säkerhet och som sätts in vid större naturkatastrofer. Officiellt används den stora anläggningen ovanför mark bland annat i träningssyfte för FEMA:s personal, men framför allt är dess syfte att vara i ständig beredskap ifall katastrofen skulle vara framme.

Enligt FEMA har Mount Weather en egen, intern polisstyrka och en egen brandkår. Det finns också en stor sjukhusavdelning på området, en sovsal, en cafeteria och flera träningssalar. Men flertalet dokument som rör anläggningen är hemligstämplade.

En sak är klar: inte ens ortsbefolkningen i det närliggande samhället Berryville får veta några detaljer om vad som försiggår i det mystiska jättekomplexet:

– Jag tror inte att någon egentligen vet vad som händer där, förutom folk som jobbar i den federala regeringen, säger ortsbon Len Capelli till NBC Washington.

Andra kända skyddsrum:

Cheyenne Mountain Complex

▪▪ Atombombssäker bunker och underjordisk ledningscentral som ligger i Klippiga Bergen i Colorado. Var tidigare hem åt NORAD, ett gemensamt amerikanskt och kanadensiskt militärkommando som arbetar tillsammans för att upprätthålla säkerheten i det nordamerikanska luftrummet. Kan användas av olika delar av USA:s armé vid ett krisläge.

Raven Rock Mountain Complex

▪▪ Brukar även kallas Site R och är en underjordisk, atombombssäker ledningscentral som ligger i Blue Ridge Summit i Pennsylvania. Hela USA:s försvarsdepartement, Pentagon, kan vid behov flyttas hit.

Katarinabergets skyddsrum

▪▪ Sveriges största skyddsrum byggdes i Katarinaberget i Stockholm under Kalla Kriget på 1950-talet. Det hade plats för cirka 20 000 personer eller cirka 550 bilar på en yta av 15 900 kvadratmeter uppdelat på tre våningar. Men något krig blev det aldrig, och skyddsrummet har genom åren främst använts som parkeringshus.