Dulamjargal hittades död i sjö – nu har domen fallit

Publicerad 2022-04-27

Dulamjargal var glad. Det var hennes födelsedag, vädret var vackert och livet på väg åt rätt håll.

Dagen efter hittades hon naken och död i en sjö.

I dag föll domen mot den 40-årige man som själv säger att han inte minns någonting.

Han döms till fem år för grov misshandel och vållande till annans död.

Mannen åtalades för mord men när domen idag föll i Södertörns tingsrätt dömdes han istället för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Jag anser inte att åklagaren lyckats bevisa bortom rimligt tvivel att det var den åtalade mannen som har orsakat kvinnans skador eller död, säger rättens ordförande tf. rådmannen Sally Al-Najar.

Straffet blir fem års fängelse och tingsrätten har också beslutat att mannen ska utvisas och förbjudas att återvända till Sverige de närmaste 15 åren.

Rättens ordförande var skiljaktig och vill egentligen helt ogilla åtalet.

Den åtalade mannen är 40 år och tidigare ostraffad. Även han är från Mongoliet.

Det var den 21 juni ifjol som den ensamstående mamman Dulamjargal skulle ut och fira sin födelsedag.

Hemma på hennes köksbord i en förort till Stockholm väntade den dagen ett brev från Skatteverket. Hennes tvillingbror planerade att överraska henne med det när hon kom hem för det var ett brev som Dulamjargal längtat efter.

Efter många år som svartarbetare och papperslös hade den 37-åriga ensamstående mamman äntligen blivit tilldelad ett samordningsnummer. Hon var ett steg närmare att få stanna i Sverige, landet som hon och sonen bott i sedan 2015.

– Jag hade tänkt ge henne brevet som en överraskning. Men hon kom aldrig hem, berättade brodern i rätten.

Vad exakt som hände den 21 juni ifjol är i vissa delar osäkert. Den mordåtalade 40-åringen säger att han och Dulamjargal möttes i Farsta i Stockholm för att fira hennes födelsedag.

De drack alkohol och sedan är allt svart menar han.

 Dulamjargal hittades i sjön Magelungen.

Han har aldrig kunnat förklara hur hans sperma hittades i Dulamjargals kropp. Inte heller varför hans konversationer med Dulamjargal, som han haft kontakt med i flera år, var raderade. Eller varför han dagen efter mordet googlade på flygresor och tog ett lån på flera hundratusen kronor.

Obduktionen av Dulamjargal visar dock att hon inte dog en naturlig död utan utsatts för våld innan hon dog av drunkning.

Hon kunde inte simma och var livrädd för vatten. Trots det hittades hon naken, flytande på mage i sjön Magelungen, med skador på sin hals.

Hennes kläder och handväska har aldrig återfunnits.

Polisen gick ut med de sista kända bilderna på Dulamjargal, som tagits av övervakningskameror i Trångsunds centrum i Huddinge kvällen den 21 juni, i hopp om att få tips.

Den 40-årige mannen är gift och har två små barn. Hur han och Dulamjargals förhållande såg ut är lite oklart, men vissa av hennes vänner uppfattade det som att hon hittat kärleken.

– Jag var glad att hon träffar någon kille. Hon hade varit singel jättelänge, har en av hennes vänner sagt i förhör.

Dulamjargals familj har tidigare hälsat via Aftonbladet att de hoppas att hennes mördare får ett kännbart straff.

I rätten berättade hennes tonårsson om saknade efter sin mamma.

– Jag har svårt att sova. När jag väl somnar så drömmer jag och då vaknar jag och kan inte somna om. Jag kan inte äta så mycket. När jag är i skolan så tänker jag på henne hela tiden och kan inte göra mina läxor.