Plockade blåbär – mötte lama

Publicerad 2013-08-15

Norsk familj överraskad av kameldjuret

De var ute i fjällskogen för att leta blåbär.

Men familjen Gautestads största upptäckt blev ett kameldjur från Sydamerika.

KARTA I fjälltrakterna tio mil norr om Kristiansand stötte den bärplockande familjen på kameldjuret från Sydamerika.

På måndagsmorgonen satte familjen Gautestad sig i bilen från hemmet i Kristiansand sydväst om Oslo och körde norrut för att plocka blåbär. Väl ute i skogarna i fjälltrakterna kring Åseral tio mil norr om Kristiansand satte de av till fots. Men vid lunchtid skulle de få en överraskning.

”Stort djur”

– Vi såg ett stort djur som ingen av oss sett förut. Vi tänkte att det kanske var en hjort först, säger pappa Knut Gautestad.

Familjen stirrade på djuret – djuret stirrade tillbaka.

– Den var större än ett rådjur men mindre än en hjort, lång hals och smalt ansikte. Till slut kom vi fram till att det nog var en lama, säger Knut Gautestad vars 16-åriga dotter Linda var snabb med kameran.

– Hon tog några bilder, sen gick den, säger Knut.

Skrämmer rovdjuren

Hur Laman tagit sig ut i fjällskogen och vad den gjorde där är än så länge oklart. Familjen såg en grimma eller ett halsband på laman men i övrigt har ingen ägare gjort sig tillkänna.

– Någon måste ju äga den, men vi vet inte vem.

Väl hemma slog familjen upp lamor på nätet för att försäkra sig om att de gissat rätt.

– Vi har ingen aning om hur det här gått till. Det kanske är någon som haft en och sen har den rymt, säger Knut Gautestad till Aftonbladet.

Spottar mat

De senaste åren har lamor importerats till Sverige för att användas som vaktdjur för får som annars är utsatta för attacker från rovdjur. Laman anses vara uppmärksam, högljudd och tuff nog att varna för eller skrämma bort de flesta rovdjur och är känd för sin spottattack. Laman spottar för att varna, men kan i allvarligare situationer hosta upp halvsmält mat och spotta i sin motståndares ansikte.