SD drar riksdagen inför rätta

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2011-11-29

Kräver 52 800 kronor i månaden

När William Petzäll blev politisk vilde förlorade Sverigedemokraterna de pengar som är kopplade till det mandat han innehar.

Nu drar de Riksdagsförvaltningen inför rätta för att få dem.

I september hoppade den förre Sverigedemokraten William Petzäll av partiet – men behöll sin plats i riksdagen som politisk vilde.

Något som gör att SD förlorade det mandat som Petzäll sitter på, och med det över 50 000 kronor i månaden. Pengar som SD anser tillhör dem.

”Kopplade till mandatet”

– Riksdagen utgår från hur många som ingår i vår riksdagsgrupp vid varje kvartal, och första kvartalet var vi 19 personer. De pengar som vi skulle ha fått för Petzälls mandat fryser inne, säger Mikael Waltersson, chef på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Anslaget som riksdagen betalar ut för varje ledamot är 52 800 kronor i månaden. Pengar som ska betala en politisk sekreterare till den ledamoten. När Petzäll hoppade av slutade SD att få pengar för det mandat han sitter på.

– Vi hävdar att pengarna är kopplade till mandatet och inte till personen. Om Petzäll skulle sluta i riksdagen i morgon så får vi tillbaka mandatet, och får pengar för det, säger Waltersson.

Förvaltningsrätten ska utreda

Nu vill SD att förvaltningsrätten ska avgöra vem som har rätt till pengarna.

– Det är helt enkelt en tolkningsfråga, och det är möjligt att de kommer fram till det som riksdagen säger, men vi vill i alla fall få det prövat. Det här är en principfråga för oss, säger Waltersson.

Följ ämnen i artikeln