NSU hade 88 personer på sin dödslista

Publicerad 2011-11-17

Den nyupptäckta tyska nynazistiska terrorcellen Nationalsocialistiska Underjordiska rörelsen kan ha planerat att mörda flera högt uppsatta personer i Tyskland.

En dödslista med namn på 88 människor, bland dem flera politiker, har nu hittats.

Den högerextremistiska gruppen Nationalsocialistiska Underjordiska rörelsen, NSU, avslöjades efter ett misslyckat rånförsök mot en bank i staden Eisenach i förra veckan. Två medlemmar begick självmord, men en, Beate Zschäpe, kunde gripas.

NSU misstänks nu ligga bakom en rad mord mellan år 2000 och 2006. Totalt mördades tio personer under de sju åren. Flera av offren var kebabförsäljare, och därför har morden kallats för kebabmorden.

Polisen hittade lista

Under sin utredning av gruppen har polisen hittat en lista med 88 namn, skriver the Telegraph.

Flera politiker finns på listan, tillsammans med personer från Tysklands turkiska och islamiska samhällsgrupper.

Nu försöker polisen ta reda på om tremannagruppen planerade att mörda de personer som fanns på listan. Klart är att de som finns på listan känner sig utsatta.

– Det här är en hemsk känsla. Det faktum att de kända medlemmarna har satts ur spel betyder inte att det här är över. Om någon kan komma på det här, så kan det också finnas fler, säger Jerzy Montag, politiker i Tysklands De gröna till der Spiegel.

Hans-Peter Uhl från regerande Kristdemokraterna är chockad över att stå med på NSU:s lista.

– När jag hörde att mitt namn fanns på listan blev jag chockad, säger han.

Han försöker nu ta reda på varför han finns med bland de 88 personerna på listan.

Agenten rapporterade inte in mord

Sedan terrorcellen sprängdes har Tysklands inrikesminister föreslagit att en nationell databas över högerextrema personer ska upprättas. Detta för att myndigheterna lättare ska kunna kartlägga misstänkta aktiviteter.

Innan Beate Zschäpe greps i en lägenhet i Zwickau hade hon apterat en bomb. Explosionen förstörde högkvarteret, och polisen har därför inte mycket att gå på när de nu utreder gruppen.