Kim Walls sista sms till pojkvännen lästes upp i rättssalen

Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2018-03-08

På torsdagen började rättegången mot Peter Madsen som står åtalad för att ha mördat Kim Wall.

I rättssalen lästes de sista meddelandena som journalisten skickade till sin pojkvän upp.

”Jag är fortfarande vid liv förresten. Men vi dyker nu. Jag älskar dig!!!”

Enligt åklagaren sökte Madsen på ”halshuggning flicka” samma dag som Kim Wall dog.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Under torsdagsmorgonen inleddes rättegången mot Peter Madsen vid tingsrätten i Köpenhamn i Danmark. Han står åtalad för mord, brott mot griftefriden, grovt sexuellt övergrepp och brott mot sjölagen.

Klockan 09.30 fördes Peter Madsen in i rättssalen. Därefter läste åklagaren upp anklagelserna mot den kända danska uppfinnaren.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen hävdar att Peter Madsen förgripit sig på Kim Wall genom att använda sig av våld eller hot om våld och att han därefter mördat och styckat henne. Den exakta dödsorsaken är inte klarlagd men enligt åklagaren har Madsen troligen kvävt eller skurit halsen av henne.

Under rättegången visas bilder på Kim Walls skador och även bilder och filmer från Peter Madsens dator förevisas.

– Det är obehagliga bilder och filmer som finns bland bevisen, men jag vill visa dessa, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

På datorn har polisen hittat videor på kvinnor som halshuggs och hängs. Samma dag som mordet ska han ha googlat på ”halshuggning flicka” på sin mobiltelefon. Han uppges också ha tittat på en film där en flicka eller ung kvinna får halsen avskuren. Den spelades upp i rätten.

Sista meddelandet: ”Är fortfarande vid liv”

Åklagaren läste också upp de sista sms:en som Kim Wall skickade till sin pojkvän.

De skickades vid 20-tiden på kvällen den 10 augusti. Wall skriver att ubåten ska dyka, och att Madsen tagit med kakor ombord:

”– Im still alive by the btw”

”– but going down now”

”– i love you !!!”

”he brought cofeee and cookies tho ”

Hade Kim Walls blod i ansiktet

Enligt åklagaren hade Peter Madsen stängt av utrustningen som gör det möjligt att följa ubåtens rörelser. Men utredarna har ändå lyckats rekonstruera färden som slutade med att Nautilus sjönk.

I rättsalen redogjorde Jakob Buch-Jepsen för händelserna på förmiddagen den 11 augusti, då Madsen räddades ur vattnet.

Han ska då ha varit lugn och tämligen oberörd. Uppfinnaren hade blod i ansiktet. Teknisk analys har visat att det var Kim Walls.

Åklagaren visade också skisser på journalistens kropp.

Peter Madsen följde lugnt med i åklagarens redogörelse och tittar på datorskärmarna som han har framför sig.

En rättspsykiatrisk undersökning har konstaterat att Madsen inte lider av en psykisk störning som är så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse. Enligt utlåtandet är uppfinnaren en patologisk lögnare som har en avvikande personlighet med psykopatiska drag.

– Han framstår som pervers och sexuellt avvikande, säger åklagaren.

”Kortvarig professionell kontakt”

Jakob Buch-Jepsen yrkar på livstids fängelse. Peter Madsens advokat säger att han fortfarande nekar till mord och sexuellt övergrepp på Kim Wall.

Utredningen visar att journalisten Kim Wall kontaktade Peter Madsen för ett reportage under våren och att han meddelade att u-båten var i gott skick.

– Enligt utredningen finns det inget som tyder på att Peter Madsen och Kim Wall haft något mer än en kortvarig professionell kontakt, säger åklagaren.

Vid lunchtid var det Madsens advokat Betina Hald Engmarks tur att tala i rätten.

Hon framhöll att åklagaren måste visa att uppfinnaren planerat att döda Kim Wall, för att han ska kunna dömas för mord.

– Det man ska komma ihåg är hur man ska värdera bevis som kommer fram och att det ska ha skett med avsikt.

Nekar till mord

Peter Madsen har tidigare gett flera olika förklaringar till vad som hänt ombord på Nautilus. Först hävdade uppfinnaren att han släppte av Kim Wall, sedan att hon fick en lucka i huvudet vilket orsakade hennes död.

Åklagaren har tidigare sagt att Madsen planerat att mörda Wall, något han nekar till. Madsen nekar också till att ha förgripit sig på Kim Wall sexuellt, men erkänner att han styckat hennes kropp.

Över 200 personer har förhörts i den mycket omfattande förundersökningen.