Blåste upp till full orkan i Stora sjöfallet

TT

Publicerad 2019-02-17

"Det har fläktat lite grann", säger Håkan Lundström i Stora sjöfallet efter orkanen i området. Arkivbild.

SMHI skrev ner sina vindvarningar under lördagskvällen. Men i Stora sjöfallet i Gällivare uppmättes full orkan. I byarna kom vindhastigheten up i 43,5 meter per sekund och medelhastigheten låg på 37 meter per sekund.

– Det har fläktat lite grann. Men det är inte så ovanligt att det blåser så här. Jag har varit med om 50 meter per sekund. Det var något år sedan det blåst riktigt hårt, då flög det ju omkring husvagnar. Det var väl en som lade sig på sidan, säger Håkan Lundström som driver hotell i Stora sjöfallet till Norrländska Socialdemokraten.

Dramatiskt blev det när han skulle eskortera sin mamma med traktorn där vägen löper längs vattnet och blåsten suger tag som värst.

– Då var det inte roligt längre. Man såg inte traktorskopan mellan varven.

– Själva anläggningen är ju inne i skog, och visst är det otäckt. Men det är inte så att man märker av det så mycket, säger han till NSD.

SMHI har sedan 1951 noterat rekord i vindmätningarna. Högst medelvind registrerades på fjället i Stekenjokk den 18 januari 2017. Då uppmättes 47,8 meter per sekund. Högst byvind har Tarfala fjällstation haft den 20 december 1992 då det blåste 81 meter per sekund.