Lavrov pekar ut svenska nazister

Publicerad 2014-07-29

Ryska utrikesministern Sergej Lavrov nämner svenska nazister som stridande parter i östra Ukraina.

– Det finns information om svenska nynazister, representanter från Polen och även andra länder som deltar, sa Lavrov på en presskonferens på måndagen.

Samtidigt stiger dödssiffran i Ukraina till 1 100 – och FN säger att nedskjutningen av det malaysiska flygplanet MH17 kan vara ett krigsbrott.

Utrikesminister Sergej Lavrov mötte journalister från hela världen under måndagen för att bemöta anklagelser om inblandning i nedskjutningen av MH17. De senaste dagarna har området präglats av våldsamma strider mellan separatister och ukrainska regeringsstyrkor.

Under presskonferensen nämnde han svenska nazister som ett exempel på utländska krafter som deltar i striderna.

”Slåss på båda sidor”

– Som ni vet slåss utländska medborgare på båda sidor. Det finns information om svenska nynazister, representanter från Polen och även andra länder som deltar. Så låt oss inte måla upp en alltför förenklad bild av den här situationen... Det viktiga är inte vilket land någon tillhör utan om de kan hållas ansvariga, sade Lavrov på presskonferensen.

Efter kraschen av det malaysiska flygplanet MH17 har USA släppt satellitbilder som visar hur raketer avfyrades från Ryssland mot ukrainska mål.

Men Lavrov tillbakavisade uppgifterna – och efterlyste en objektiv utredning av vad som hänt med planet.

– Bara ett ärligt öppet deltagande från alla parter kan anses som normal. Allt annat kommer vi att uppfatta som lögnaktiga försök att försöka påverka utredningen, sa han.

Samtidigt säger FN:s människorättschef Navi Pillay att nedskjutningen av det malaysiska flygplanet MH17 kan utgöra ett krigsbrott.

Över 1 100 döda

"Denna kränkning av folkrätten, givet de rådande omständigheterna, kan utgöra ett krigsbrott", säger Pillay i ett uttalande på måndagen.

Över 1 100 människor har nu dödats och fler än 3 000 personer har skadats sedan april i konflikten i östra Ukraina, enligt en ny FN:rapport som publiceras i dag. I helgen tvingades australisk och holländsk polis att avbryta utredningen på kraschplatsen på grund av nya strider i området. Även i dag avbröts utredningen på grund av nya attacker.

Kritik riktas nu mot båda sidor i konflikten för användandet av tunga vapen i bebyggda områden, uppger nyhetsbyråer. Separatisterna hävdar att den ukrainska armén skjuter raketer mot bostadsområden, något som förnekas av myndigheterna.

Uppgifter om svenska nazister som agerar som legosoldater i striderna har cirkulerat i rysk media under en längre tid. En av soldaterna är Mikael Skillt, tidigare medlem i det svenska nazistiska Svenskarnas parti. Enligt SvD ingår han i den paramilitära Azovbataljonen och leder en spaningsgrupp utanför Donetsk.

Bataljonen lyder under ukrainska myndigheter och deras mål är ett "Ukraina för ukrainare" fritt från "europeiska idéer om multikulturell extremism".

– Mitt mål är ett vitt Ukraina. Jag är nationalist och jag vill att vita européer ska finnas kvar i Europa, sa Mikael Skillt till SvD förra veckan.

Enligt BBC finns ett pris på Skillts huvud på 7 000 dollar.

ANNONS