Abbas: Jerusalem är inte till salu

TT

Publicerad 2018-01-25

USA:s president Donald Trump ifrågasätter om fredsförhandlingar mellan Israel och de palestinska myndigheterna någonsin kan komma att återupptas. Trump anser att palestinierna betett sig respektlöst sedan USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Beskedet kom vid en presskonferens tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz på torsdagen.

Enligt Trump har de palestinska myndigheterna betett sig respektlöst mot USA efter beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Han hänvisar till att palestinska ledare vägrat träffa vicepresident Mike Pence under dennes besök i Israel.

"Hundratals miljoner"

Den palestinska ledaren Mahmud Abbas har sagt att USA inte längre är neutralt och därför inte kan medla i konflikten efter det kontroversiella beslutet om Jerusalem. USA:s beslut ses i arabvärlden som en provokation och har väckt protester även i Europa och på flera andra håll.

Trump hotar också att frysa landets bistånd till de palestinska myndigheterna om de inte sätter sig vid förhandlingsbordet.

– Vi ger dem hundratals miljoner, sade Trump och tillade:

– De pengarna kommer inte att nå dem om de inte sätter sig ned och förhandlar om fred.

"Inte prutbart"

Den palestinske toppolitikern Hanan Ashrawi skräder inte orden efter Trumps uttalande. Han kallar USA för "förtryckare" och säger till nyhetsbyrån AFP att oviljan att möta Pence inte handlat om respektlöshet utan om självrespekt. Samtidigt upprepar Mahmud Abbas via sin talesperson Nabil Abu Rudaina att USA-ledda fredsförhandlingar är uteslutna om inte Trump-administrationen backar i Jerusalemfrågan.

– Det går inta att pruta när det gäller palestiniernas rättigheter och Jerusalem är inte till salu, säger han om Trumps hot om fryst bistånd, enligt Reuters

Netanyahu konstaterar krasst att det inte finns något alternativ till USA som medlare i förhandlingarna mellan Israel och de palestinska myndigheterna.

Jerusalems status är en av de mest svårlösta frågorna i konflikten i Mellanöstern. Israel ser staden som sin odelade huvudstad, medan palestinierna anser att östra Jerusalem ska bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Följ ämnen i artikeln