Ska avskaffa slavarbetet

Brasiliens president lovar bättre förhållanden

Lula är en president med känsla för pr.

Huvudet kortare än statsminister Reinfeldt tar Brasiliens ledare själv upp den brännande frågan om slavarbetet på sockerrörsfälten.

Och utlovar ett stopp för rovdriften.

Sverige importerar 80 procent av sin etanol från Brasilien. Inför statsbesöket i Sverige visste ”Lula” da Silva att den känsliga frågan om hur biobränslet produceras skulle komma upp.

Slavliknande

Aftonbladet har i reportage berättat om de slavliknande förhållanden som råder på sockerrörsfälten.

Hur fattiga män från nordöstra Brasilien lockas med löften om guld bara för att upptäcka att de inte ens har råd med bussbiljetten hem. Istället börjar de med en skuld de måste stanna och arbeta av.

Upptäckte orättvisor

Lula är en hjälte i Brasilien och Latinamerika. Från talarstolen i Rosenbad viftar han med sin vänsterhand där han saknar halva lillfingret efter en arbetsplats-olycka i ungdomen. En olycka som fick honom att på allvar upptäcka de sociala orättvisorna i hemlandet.

Han gjorde karriär som arbetarnas representant. Därför är etanolslavarna extra pinsamma för honom.

Européer är arga

Många européer är förbannade över rapporterna om att de kör sina miljöbilar på bränsle som tillverkas under slavförhållanden. Ungefär lika kul som att få veta att kläderna man köpt tillverkats av barnarbetare.

Redan på första frågan på presskonferensen tog Lula upp tråden trots att frågan handlade om annat.

– Vi måste säkerställa att arbetet sker under acceptabla sociala villkor, sa Lula.

Kallat till samtal

Därför har han kallat både sockerrörsarbetarnas fack och arbetsgivarna till samtal som ska utmynna i ett avtal om justa arbetsvillkor.

En eftergift till världsopinionen lika mycket som till arbetarna.

Lula gav också oombedd svar på en annan brännande fråga. Han utlovade att Brasilien inte tänker skövla Amazonas skogar för att kunna fördubbla sin sockerrörsproduktion och bli hela världens etanolleverantör.

– Vi har miljontals hektar annan mark vi kan odla på.

Lula fick oemotsagd säga det han ville – men sen var det slut på öppenheten. Någon tid för följdfrågor gavs inte. De svenska värdarna var måna om att inte låta sin gäst utsättas för något korsförhör.

Lula fick en annan present av Reinfeldt. Löftet att importskatten på etanol ska slopas senast 2009.