Universums äldsta svarta hål hittat

800 miljoner gånger större än solen

Publicerad 2017-12-08

Forskare har hittat ett svart hål som kan kasta ljus över universums gryning.

Det supermassiva svarta hålet uppstod ”bara” 690 miljoner år efter big bang.

– Om inte det här är fascinerande vet jag inte vad som är det, säger Eduardo Bañados, en av artikelförfattarna, till Popular Science.

Det nyupptäckta, supermassiva, svarta hålet uppstod 690 miljoner år efter big bang, enligt studien som publicerats i Nature.

Då var universum bara barnet – fem procent av sin ålder på cirka 13,7 miljarder år.

– Det här objektet förser oss med ett laboratorium för att studera det unga universum, säger Eduardo Bañados, en av artikelförfattarna, till Popular Science.

Äldsta svarta hålet – någonsin

Närmare bestämt är det en kvasar som hittats, som fått namnet ULAS J1342+0928. En kvasar är en galax med ett svart hål i mitten, som slukar gas och blir mycket ljusstarkt. Det är tack vare det starka ljuset som det rekordgamla svarta hålet kunnat upptäckas.

Forskargruppen var på jakt efter svarta hål från universums gryning. Observationen har gjorts med hjälp av teleskop i Chile och amerikanska delstaterna Arizona och Hawaii, skriver Space.com.

Detta svarta hål är fler ljusår bort än något annat som någonsin har observerats – och betraktas därmed som det äldsta svarta hålet någonsin.

– Vi är de första människorna som har teknologin att detaljstudera några av de första galaxerna och svarta hålen som formades i universum. Om inte det här är fascinerande vet jag inte vad som är det, säger Eduardo Bañados till Popular Science.

”Som en nål i en höstack”

Svarta hål, som slukar ljus, gas och asteroider, blir vanligtvis 50–100 gånger större än solens massa när de uppstår genom att stjärnor kollapsar, enligt forskarna.

Men detta objekt från universums gryning har en massa på 800 miljoner gånger solens, och faller under kategorin ”supermassivt” svart hål.

Att ett så pass stort svart hål uppstått så kort efter big bang förbryllar forskarna. Det kan innehålla svaret på viktiga frågor kring hur universum utvecklats.

– Vi behöver hitta fler av dessa kvasarer på liknande eller större avstånd. Det är extremt svårt, eftersom de är väldigt sällsynta. Det är verkligen som att hitta en nål i en höstack, säger Eduardo Bañados till Space.com.

Andrev Walden om svarta
hål
Här slukas stjärnan av ett svart
hål

Följ ämnen i artikeln