20-årig arvtagerska körde ihjäl fem i Ukraina

Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2017-10-21

Olena Zaitseva, 20, körde mot rött i centrala Charkiv – i över 100 kilometer i timmen.

Vansinnesfärden slutade med att hon mejade ner 11 människor varav fem dog.

Nu befarar många i Ukraina att hennes extremrika far ska köpa henne fri från straff.

Hittills i år har 2 317 personer dött och över 25 000 skadats i trafiken i Ukraina. I veckan inträffade en av årets mest uppmärksammade trafikbrott i centrala Charkiv, skriver Kyivpost.

Då kör den 20-årige studenten och arvtagerskan Olena Zaitseva mot rött ljus med sin lyx-suv av modellen Lexus RX350.

I korsningen körde hon sedan in i en annan bil och upp på en trottoar – där hon mejade ner 11 fotgängare.

Fem av dem dog och sex skadades, varav en gravid kvinna.

Anton Herashchenko, rådgivare åt Ukrainas inrikesminister, skriver i ett uttalande på Facebook att arvtagerskan ska ha kört i över 100 kilometer i timmen när hon körde mot rött, skriver Kyivpost.

”Vi kommer inte låta dem ’lösa problemet’ eller nå en uppgörelse. Enda sättet att komma tillrätta med rika ungars oförsiktiga körning är videoövervakning i trafiken”, skriver Herashchenko.

Många i Ukraina är oroliga för att Olena Zaitseva ska slippa undan det tioåriga fängelsestraff som jämförbara brott kan leda till, tack vare hennes rika familj.

Dotter till välkänd affärsman

Zaitsevas far Vasyl Zaitsev är en välkänd affärsman och vd för ukrainska energibolaget Ukrenergochormet. Och i Ukraina är det inte ovanligt att rika och mäktiga samt deras anhöriga slipper undan straff för trafikförseelser.

Till och med när människor dör till följd av trafikbrotten, skriver Kyivpost.

Förra året körde Stanislav Tolstoshejev, 22, ihjäl en äldre kvinna som gick på en trottoar när han dundrade upp på gångbanan med sin Mercedes. Ytterligare en person skadades.

”Jag är ingen munk”

22-åringen, son till byggherren Andrej Tolstoshejev, slapp rättegången eftersom en läkare vittnade om att han hade ett hjärtfel som gjorde att han inte kunde ta sig till rätten, skriver Kyivpost.

Samtidigt rapporterades om hans vidlyftiga leverne som han delade med sig av i sociala medier.

– Jag är ingen munk, jag är en ung man. Jag levde ett normalt liv och trots att jag har ett medfött hjärtfel kan jag unna mig en drink eller något annat, sa 22-åringen några dagar efter sin dödliga framfart.

Tre dagar senare släpptes han fri mot borgen och har inte straffats, skriver Kyiv Post.

Följ ämnen i artikeln