Jimmy, 33, låg död i ett kylrum i sex månader – familjen fick inget veta

Uppdaterad 2017-12-15 | Publicerad 2017-10-20

Familjen efterlyste försvunna Jimmy Granberg överallt.

Samtidigt låg han död i ett kylrum på rättsmedicin i Stockholm.

Polisen kunde inte identifiera Jimmy – trots att han hade sitt förnamn och stjärntecken tatuerat på halsen.

Jimmy Granberg, 33, försvann från sin systers bostad i Bålsta den 11 februari i år. När dagarna gick utan att familjen fick kontakt började de bli oroliga.

De efterlyste honom hos polisen, i tidningen och på sociala medier. I minidokumentären Okänd man 189925 på Aftonbladet TV berättar familjen om sökandet.

– Vi fick in massor av tips och foton från hela landet på personer som människor tyckte såg ut som Jimmy, säger systern Sandra Paulsson.

I själva verket hade Jimmy hittats död i ett garage i Stockholm bara några dagar efter försvinnandet.

Något familjen fick reda på först sex månader senare.

Vägde kroppen med båren

Jimmy hade inga identitetshandlingar på sig när han hittades. Obduktionen visade att han dött av hjärtmuskelinflammation, och fallet hamnade hos avdelningen för grova brott på Stockholmspolisen.

– Vi gjorde en mängd olika utredningsåtgärder för att försöka ta reda på identitet, säger polisinspektör Mats Kemi.

Men föråldrade datasystem och andra misstag i polisens organisation gjorde att Jimmy inte kunde identifieras.

Det första som blev fel i utredningen var Jimmys vikt.

– Vi fick information från rättsmedicin om att han vägde 152 kilo, och det var även det som vi gick ut med i våra sökningar, säger Mats Kemi.

Problemet var att Jimmy bara vägde 97 kilo. Rättsmedicinalverket säger till Aftonbladet att deras tekniker råkat väga kroppen tillsammans med båren. Därför letade Mats Kemi och hans kollegor på polisen bland försvunna personer som var extremt överviktiga.

”Lämnade inga signalement”

När familjen skulle anmäla Jimmy försvunnen hos polisen i Uppsala skedde nästa misstag.

– De sa att vi inte behövde göra en polisanmälan eftersom han redan var efterlyst av frivården, säger mamma Eva Paulsson i minidokumentären Okänd man 189925.

Jimmy stod under skyddstillsyn efter att ha dömts för narkotikabrott sommaren 2016, efter att ha försökt självmedicinera sin ADHD-diagnos med amfetamin. När han uteblev från möten hos frivården i februari kontaktades polisen.

– Det vi gör generellt är att vi ber polisen att omhänderta personen, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

En sådan efterlysning, utan närmare signalement, gjordes på Jimmy och det var den polisen i Uppsala hänvisade till när familjen ville anmäla honom försvunnen.

– Det var som att jag fick tjata för att få göra en egen anmälan, säger mamman Eva Paulsson.

”Var inte daktad”

När polisen ringde för att ta hennes anmälan frågade de knappt om signalement – utan hänvisade till att Jimmy ju redan var efterlyst.

– Den anmälan som familjen gjorde den 5 april var väldigt knapphändig och hade knappt några signalement så där var det omöjligt att få en träff, säger Mats Kemi.

Men hade inte du tillgång till Kriminalvårdens efterlysning?

– Att han var efterlyst av frivården var något som jag fick information om först efteråt, vi hade ju inget namn eller personnummer att gå på. Och där fanns inga signalement. Sen var det ett annat län.

Fast Jimmy försvann i Bålsta och hittades i Stockholm, det handlar ju bara om ett par mil?

– Ja men vår avdelning fokuserar framför allt på försvunna personer i Stockholm city och Lidingö. Sen har vi skickat ut förfrågningar till polisen i andra län.

Men har ni inte ett gemensamt system?

– Självklart har vi sökt på till exempel de tatueringar han haft men det har inte gett någon träff eftersom han inte var daktad.

Att vara daktad är en polisiär benämning på att ha en personprofil i polisens register. Där loggas fingeravtryck, foton och signalement. Eftersom Jimmy aldrig misstänkts för något grovt brott fanns han inte med i registret.

– Det gjorde honom omöjlig att hitta, säger Mats Kemi.

Man måste alltså ha varit misstänkt för ett allvarligt brott för att kunna bli identifierad efter sin död?

– Ja för att vi ska kunna få en träff i vårt datasystem måste personen vara daktad. Sen kan vi ju söka manuellt bland anmälningar om försvunna personer men då kräver det att anmälan är detaljerad.

Vilket polisanmälan om Jimmys försvinnande inte var.

– Vi tog ju bara för givet att polisen hade koll på vad de sökte efter. Jimmy hade ju massor av tydliga kännetecken, bland annat sitt förnamn och stjärntecken på halsen, säger mamma Eva Paulsson.

Missing People hjälpte

Under de sex månader Jimmy var försvunnen söktes han av polisen i Uppsala län - misstänkt för att ha brutit sin skyddstillsyn. Flera åtgärder finns registrerade hos Uppsala tingsrätt.

– Det är helt galet hur polisen och rättsväsendet har fördelat sina resurser i det här fallet. De borde ha lagt tid på att prata med oss och ta hans signalement, säger systern Sandra.

Tack vare en frivilligorganisation lyckades polisen ändå identifiera Jimmy – efter sex månader.

– En kollega kontaktade organisationen Missing People och bad dem gå igenom alla sina anmälningar om försvunna personer från i våras och då hittade de Jimmy, säger Mats Kemi.

Missing People kan söka på metadata i sina system, och på Facebook. Vid en sökning på en brunhårig man med blå ögon och tatueringar hittades Jimmy. Det var samma information som familjen gett till polisen.