Minst 25 mördade – Mexiko på väg mot blodigaste valet någonsin

Publicerad 2024-04-20

Två personer på motorcykel körde plötsligt upp vid sidan av borgmästarkandidaten Armando Perez bil, och sköt honom till döds. Och han är bara en av 25 kandidater som mördats sedan valkampanjen satte igång i september förra året.

25 mördade personer som drömde om att representera folket.

Valåret i Mexiko ser ut att bli det blodigaste som landet skådat.

– Karteller gör en överenskommelse och säger: ”Den här personen kommer bli borgmästare”, säger presidenten.

Det beskrivs som den viktigaste valrörelsen i landets historia av spanskspråkiga tidningen El País.

Den andra juni ska folket gå till lokalerna för att rösta i president-, parlaments- och lokalvalet. Ett rikstäckande storval som är på väg att bli det dödligaste någonsin i Mexiko.

Sedan valprocessen inleddes i september har minst 25 kandidater mördats, enligt Animal Politico.

Hittades ihjälslagen på ö

Att kandidera till borgmästare har visat sig vara bland det farligaste man kan göra. Under fredagen hittades de senaste offren i den ständigt stigande dödslistan.

Alberto Antonio García ställde upp för att bli borgmästare i San José Independencia i södra Mexiko. Han och hans fru anmäldes försvunna på torsdagen. Dagen efter hittades han ihjälslagen ute på en ö i närheten av den stad han ville representera, skriver AP. En ö i ett område där en drogkartell varit aktiv.

Frun hittades vid liv, men svårt skadad.

Knivhuggen på gatan vid lunchtid

I norra Mexiko, i staden Mante, kandiderade Noé Ramos till omval som borgmästare. Han var ute och kampanjade under fredagen och sågs i en direktsändning på Facebook vid 11:35.

– Det är något väldigt speciellt när människor ger mig ett glas vatten, bjuder in mig på tacos eller tamales. Det gör mig glad och motiverar mig att fortsätta jobba, sa Ramos i sändningen enligt El País.

En timme senare var han mördad. Han blev knivhuggen mitt på en gata vid lunchtid och blev liggande kvar på marken.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador får ofta svara på frågor om våldsdåd mot politiker under sina dagliga presskonferenser i presidentpalatset.

Dubbelmord inom loppet av timmar

I februari skakades landet av ett annat dubbelmord, men då inträffade de i samma stad. Miguel Ángel Zavala var borgmästarkandidat i Maravatío där han till vardags jobbade som gynekolog.

När han lämnade kliniken efter en arbetsdag sköts han sittandes i sin bil. Två gärningspersoner sköt honom från nära håll innan de flydde i en bil, enligt vittnesmål.

Bara timmar senare blev en av Zavalas konkurrenter i valet, Armando Perez Luna, skjuten sittandes i sin bil av två personer på motorcykel.

– Det här visar den extrema våldsnivån och bristande säkerheten som råder inför det viktigaste valet i mexikansk historia, säger Marko Cortés, ledare för Nationella aktionspartiet som Perez Lunas representerade.

Begärde skydd – sköts

Mordvågen har gjort att regeringen utsett livvakter till 250 personer, skriver AP. Men de som ställer upp i lokalval är de som står sist i tur att få personligt skydd, samtidigt som de är de mest utsatta.

I Celaya, i centrala Mexiko, höll borgmästarkandidaten Bertha Gisela Gaytán en presskonferens den 1 april. Hon hade nyligen inlett sin kampanj och lyfte hur hon skulle bekämpa korruption och förbättra säkerheten. Hon hade efterfrågat skydd under sin kandidatur.

Senare samma dag spreds en video på sociala medier, som Reuters skriver om. En folkmassa med röda flaggor skanderar ”Morena”, namnet på partiet Gaytán representerade. I samma video hörs ljudet av sex pistolskott.

Gaytán dör på plats. Även partikollegan Adrián Guerrero som ställde upp i stadsfullmäktige. Morena, som är största parti i Mexiko, har varit mest våldsutsatta i valrörelsen.

Den mexikanska polisen har under decennier försökt få bukt med den våldsamma gängkriminaliteten i landet, men inte lyckats.

Fyra procent leder till åtal

De stora problemen för rättsväsendet är ingen hemlighet. Landets sittande president Andrés Manuel López Obrador har sagt att karteller ofta försöker påverka utfallet i särskilt lokalval.

– De gör en överenskommelse och säger: ”Den här personen kommer bli borgmästare. Vi vill inte att någon annan ska ställa upp.” Om någon annan kandiderar, så ja, vet de vad som väntar, sa presidenten enligt AP.

Ingen har dömts för något av alla politikermord än. Generellt är det endast fyra procent av åklagarmyndighetens utredningar som leder till en rättegång, enligt El País.

Av de 2,2 miljoner utredningar som inleddes under 2022 var det bara 96 500 fall som ledde till åtal.

Följ ämnen i artikeln