Här är Theresa May drottning

Publicerad 2017-06-08

SONNING. Allting i byn andas idyll och brittisk tradition. Från den pittoreska slussen vid Thamsen till den lilla stenkyrkan från 1200-talet.

Här bor den brittiska premiärministern och här vinner hon utan problem.

– Theresa May är en mycket genuin och ärlig person, säger Sue från däcket på familjens båt som precis är på väg genom slussen.

OPINIONSLÄGET JUST NU

Sue och hennes man John bor själva i Sonning, i det närmaste grannar med premiärministern.

– Vi ser henne hela tiden, framförallt på helgerna, berättar Sue. Hon går i kyrkan och hon handlar i de lokala butikerna. Mitt intryck är att hon är väldigt kompetent.

John tycker det var bra att May utlöste nyval.

– Förhoppningsvis får hon en lite större majoritet och kan mota tillbaka de som försöker störa förhandlingarna med EU om brexit.

Självklart tänker både Sue och John rösta på sin granne. Det gäller de flesta vi möter i Sonning som är del av Theresa Mays valdistrikt.

Bidrar

Roy och Monica Pennell har varit på besök i St Andrews-kyrkan. En anrik kyrka med röda sammetsmattor på det kaklade stengolvet. Kyrkans äldsta delar är från 1200-talet men mycket väl underhållna. Theresa May är en av dem som bidrar till de cirka två miljoner kronor det kostar varje år att underhålla kyrkan.

Paret Pennell brukar ofta se Theresa May, 60, vid gudstjänsten på söndagarna tillsammans med sin make, bankmannen Philip. Deras röst kan hon definitivt räkna med på valdagen.

– Vad är alternativet, undrar Roy och slår uppgivet ut med händerna. May har inte gjort ett fantastiskt jobb som premiärminister men helt ok. Jag vågar inte ens tänka på hur det skulle bli ifall labourledaren Corbyn fick ta över.

Han ryser till av obehag.

Stoppa invandring

Roy och hustrun röstade för brexit och har inte ångrat sig en sekund.

– Jag är tillräckligt gammal för att minnas när det här landet klarade sig väldigt mycket bättre än i dag. Helt på egen hand. Vi har vunnit två världskrig.

Hustrun nickar instämmande och menar att Storbritannien måste få ett stopp på invandringen.

– Vi har inte plats för fler människor. Titta hur det ser ut på sjukhusen. Folk får vänta i timmar i ambulanserna innan de får komma in. Sen läggs de i korridoren för att det inte finns några lediga rum. Samma sak i skolorna där det går 30–40 elever i klasserna. Den sociala servicen är på väg att kollapsa.

Tystlåtna

De flesta vi pratar med vill inte säga sina efternamn. Man får en känsla av att alla vill skydda Theresa May mot alltför närgången insyn.

Charlie och Denise promenerar på kyrkogården med sitt barnbarn. Gravstenarna lutar lite hit och dit.

– May är en stark kvinna, slår Denise fast med bestämd ton. Landet kommer att vara i goda händer med henne. Dessutom är hon en trevlig person.

Precis som många andra vi träffar i byn säger de att May ”bor alldeles runt hörnet från oss”. Men när vi förhör oss om var gatan ligger blir de mer tystlåtna.

Maken Charlie är fritidsklädd i shorts, gympaskor och grå t-shirt. Han tänker också rösta på den sittande premiärministern men är inte en lika hängiven fan.

Inte vald av folket

– Politikerna pratar om utbildning, sjukvård och andra frågor, klagar han. Men egentligen handlar valet bara om en enda sak, hur brexit ska genomföras på bästa sätt. Men det vill politikerna inte prata om.

Även om han är trött på de ständiga valen tycker han ändå det var bra att hon utlyste nyval.

– Hon behöver få ett personligt mandat. Hon har ju aldrig blivit vald till premiärminister av folket. Bara av partiet.

Lokalbefolkningen behöver aldrig sväva i ovisshet om när premiärministern är hemma. Då står flera polisbilar parkerade utanför huset. I den hektiska valrörelsens slutskede har de inte sett så mycket av henne.

May har rest runt land och rike runt för att försöka försäkra sig om en så stor majoriteten i parlamentet som möjligt.

Mays misstag

Hon vill genomföra en hård brexit och då vill hon inte ha en massa ledamöter från oppositionen som trilskas.

När hon utlyste nyvalet var hennes popularitet i topp och det talades i konservativa kretsar lyriskt om en majoritet på kanske hundra eller 150 platser. Sedan dess har opinionsmätningarna svängt rejält. Sannolikt mest på grund av Mays egna misstag, bland dem att föreslå sociala nedskärningar för de äldre.

Terrordådet i Manchester ledde inte till någon ökad popularitet för May. Den typen av dåd brukar annars gynna en sittande regering. Efter dådet på London Bridge höll May ett av sina bättre tal där hon gjorde ett mycket beslutsamt intryck. Möjligen kan det ge henne en boost på upploppet. Det är uppenbart att hon efter dådet satsar på att inta rollen som tuff mot terror.

Livrädd

Sonning är så långt från terror det går att komma. Vi promenerar över slussen som är omgiven av blommande planteringar på båda sidor. Bakom ligger ett trädgårdscafé där det serveras en enklare variant av Afternoon tea på den välansade gräsmattan. Endast kontanter meddelar en handskriven skylt i kassan.

Här träffar vi Christina Gorman, en av få i byn som tvekar om hon ska rösta på May.

– Jag är livrädd för vad brexit kommer att innebära. May var inte riktigt ärlig när hon inför brexitomröstningen sa att hon var för att stanna kvar men nu istället jobbar för att helt bryta med EU. Men Corbyn vill jag inte heller rösta på.

Christina suckar djupt.

– Det är sorgligt att vi ska slå sönder alla de band vi byggt upp med övriga Europa.

Men i slutändan lutar det ändå åt att det blir Theresa May som får hennes röst.

ANNONS