Ulf Kristerssons julafton för de ensamma

Statsministern ordnade med ägghalvor och ris à la Malta

Uppdaterad 2022-12-25 | Publicerad 2022-12-24

För statsminister Ulf Kristersson med familj inleddes årets julafton med en lunch för de ensamma.

Nu berättar han för Aftonbladet om traditionen och vad han fick för arbetsuppdrag.

– Jag tog mig an ägghalvor, ris à la Malta och grönkålssallad.

På fjärde advent, en vecka innan jul, flyttade statsminister Ulf Kristersson och hans fru Birgitta Ed in på Sagerska palatset i Stockholm. Huset i Strängnäs ska de behålla, Birgitta Ed prästvigs i januari och kommer att jobba i domkyrkan som ligger 100 meter från huset.

Julen firades på sörmländska gården Harpsund som är rekreationsbostad för Sveriges statsminister. Innan dess fick Aftonbladet en pratstund om julen och den tradition som ligger makarna samt deras tre barn varmt om hjärtat.

– Vi vänder tillbaka till Strängnäs på julaftonsmorgon. Vi har en tradition sedan ganska många år tillbaka att vi jobbar i församlingen med något vi kallar gemenskapsjul. Där församlingen tillsammans med de andra kyrkorna i Strängnäs, det är ofta Frälsningsarmén och Pingstkyrkan, bjuder in ensamma och de som kanske inte har någonstans att fira jul. Där brukar vi jobba tillsammans alla fem. Förra året stekte Ulf köttbullar så vi är involverade hela familjen, förklarar Birgitta Ed.

Brukade bygga en krubba med barnen

Innan familjen engagerade sig i gemenskapsjulen brukade de gå till kyrkan för att bygga en krubba med barnen. När de blev större och för gamla för den aktiviteten växlade de in på sitt nya spår.

– Vi firade alltid krubbgudstjänst i kyrkan. När barnen var lite för stora för det så sa vi att vi gör något annat. Då såg jag en blänkare i tidningen att kyrkan behövde hjälp. Då undrade jag om vi inte kunde göra det tillsammans och det tyckte alla var en bra idé. Det är enkelt att bära bord och stolar och steka köttbullar, det är ingen stor sak. Det är mer så att det är mysigt att göra det på julafton.

Ulf Kristersson berättar:

– Det är så otroligt uppskattat. Det kommer jättemycket människor, många har anmält sig i förväg, en del kommer dit när de inser att de inte vill vara ensamma på julafton. Då vet de att kyrkan har detta och det är jättefint. Det är skönt att göra något som betyder något för fler.

Statsministern ordnade med ägghalvor och ris à la Malta.

Hela familjen hjälpte till

– Vi hinner också gå förbi familjegravarna som ligger i Strängnäs, säger Birgitta och fortsätter:

– För mig blir det känslosamt före och efter. Jag tänker mycket på ensamma människor. Efteråt har jag också en tydlig känsla och tacksamhet över det liv vi lever, att man inte behöver fundera på om man ska fira jul i ensamhet eftersom vi har vår familj. Det där kan verkligen ta tag i mig. Det är nog så att ensamhet är vår tids allra största utmaning och samhällsfråga.

Efter jullunchen fick Aftonbladet också en kommentar om dagen av Ulf Kristersson.

– Det var gnistrande vintersol utanför fönstret, fem minusgrader och helt vitt på marken av all frost.

– Hela familjen var med och hjälptes åt, så det gick rätt fort. Jag tog mig an ägghalvor, ris à la Malta och grönkålssallad. Resten av familjen gjorde mer avancerade saker. Och så värmde jag glöggen…

Ulf Kristersson lagar mat tillsammans med familjen till hemlösa i kyrkan lokaler under julaftons morgon.