Var sjätte anställd på modehuset var praktikant

Praktikanter användes som ersättning för personal på Acne

Uppdaterad 2023-02-02 | Publicerad 2023-02-01

Modehuset Acne gjorde sig beroende av praktikanter i verksamheten.

En av sex på företaget var obetalda praktikanter, avslöjar Uppdrag granskning.

– Man jobbar gratis. De är ‘busy’ med planeringar, säger en tidigare praktikant.

Flera tidigare praktikanter vittnar om hur de obetalt praktiserade och fick utföra uppgifter som anställda helt enkelt inte hann med. Som att hantera leveranser fram och tillbaka från både fabriker och butiker.

Uppdrag granskning kontaktade 20 svenska modeföretag för att fråga hur många praktikanter de tog emot. Tretton av de kontaktade företagen valde att inte svara, sju stycken hörde av sig.

Av svaren stack Acne Studios ut från mängden, då var sjätte person på företaget visade sig vara en obetald praktikant, enligt programmet.

Ingen skillnad i arbetsuppgifter

I november 2022 hade Acne Studios 220 anställda och 43 praktikanter. De praktikanter Uppdrag granskning träffade vittnade om hur de användes för att ersätta anställd personal. Alison Lilja-Cosson var praktikant innan hon fick anställning på modehuset.

– Min arbetsuppgifter ändrades inte när jag blev anställd. De var exakt samma, bara att jag fick betalt, säger hon till Uppdrag granskning.

”Olivia”, som väljer att vara anonym, har också praktiserat på Acne. Hon berättar för Uppdrag granskning om tidskrävande uppgifter som de anställda inte hann med.

– De hade nog behövt anställa väldigt många fler om de hade tagit bort praktikanterna, säger Olivia.

Ingen lag reglerar praktik

Praktik ska göras i samarbete med skola eller arbetsförmedlingen. Dock sker detta endast enligt ”god sed på arbetsmarknaden”. Flera av de som Uppdrag granskning varit i kontakt med har dock inte fått ersättning. Praktiken har inte heller genomförts med koppling till skola eller arbetsförmedlingen. Det finns idag ingen lag i Sverige som reglerar praktikanters ersättning. Men en anställd får aldrig ersättas av en praktikant.
Acne ställde inte upp på någon intervju. Men efter kontakten plockade Acne bort alla sina praktikannonser. I ett svar meddelar de att de istället ska införa ett lärlingsprogram, i form av sex månaders visstidsanställningar. Ersättningen ska ligga på mellan 15 och 18 tusen kronor.

Det nya lärlingsprogrammet har också fått kritik. Utan en extern samordnare, som en utbildning, blir det svårt att kontrollera lärandemålen, menar Philip Warkander som är doktor i modevetenskap.

– Vem vänder sig en missnöjd lärling till? Det måste finnas någon extern i botten på programmet.