Dödade två i sitt hem – i dag föll domen

Publicerad 2023-05-05

Han högg ihjäl två inkräktare som brutit sig in hans lägenhet via balkongen.

Idag meddelade Borås tingsrätt sin dom.

22-årige Noah, frias helt från dråpmisstankarna.

Bara några dagar efter att rättegången avslutades för två veckor sedan kom en indikation om varåt det lutade.

Dråpåtalade Noah släpptes då från häktet där han han suttit inlåst i drygt ett halvår. Åklagaren hade yrkat på sju års fängelse.

Men så blir det alltså inte. Borås tingsrätt friar idag mannen helt för misstankarna om dråp, och skriver att han agerat i nödvärn och svårligen kunde besinna sig.

– Noah känner sig först och främst väldigt lättad, säger hans advokat Mia Sandros.

Misslyckat rånförsök

Den troliga bakgrunden till händelsen, som inträffade i september förra året, är ett rånförsök.

Sammanlagt fyra yngre män begav sig nattetid till Noahs lägenhet. Två försökte ta sig in via lägenhetsdörren samtidigt som de två andra klättrade upp på balkongen och slog in rutan i balkongdörren.

Inkräktarna var båda svartklädda, maskerade och en av dem bar skyddsväst. När de tagit sig in i lägenheten uppstod tumult, vilket slutade med att Noah dödade de två männen med en dubbeleggad jaktkniv.

– Jag kämpade för mitt liv och komma ur deras grepp, berättade Noah under rättegången.

Oförsvarligt mycket våld

I domen skriver tingsrätten att Noah använt oförsvarligt mycket våld, men att han befunnit sig i en extrem situation. Han ska därför frias helt från dråpmisstankarna. Han döms däremot till sex månaders fängelse för narkotikabrott, ett straff som anses verkställt efter hans tid i häkte.

Tingsrätten dömer samtidigt tre andra för inblandning i rånförsöket mot Noah. Två män döms till 2.5 års fängelse respektive ungdomsvård för försök till rån, och en kvinna döms till ett kortare fängelsestraff för medhjälp till försök till rån.

Noah, 22, visar hur han knivhögg de två männen i polisens rek