Fem personer döda i hissolyckan

Publicerad 2023-12-12

Fem personer har dött i hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg.

Hissen rasade 20 meter.

– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder, säger åklagaren Gunnar Jonasson.

Fem personer har dött i gårdagens arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg. Strax före klockan tio på måndagsmorgonen rasade en bygghiss i samband med bygget av ett flerfamiljshus.

Hissen rasade 20 meter.

– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död.

En omfattande brottsplatsundersökning pågår på platsen sedan måndagen och tekniker fortsätter under tisdagen.

Haverikommissionen ringde polisen

Statens haverikommission är på plats med ett team sedan gårdagen och tog själv kontakt med polisen.

– Vi såg medieuppgifter om olyckan och vi valde då att kontakta polisen och åka till olycksplatsen, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande på Statens haverikommission.

SHK har ännu inte tagit något formellt beslut om de ska inleda en utredning eller inte.

– Det är för att vårt team inte är klara på platsen. Vi ska ta ställning till det men vi inväntar det fulla beslutsunderlaget innan vi bestämmer oss. Syftet med en utredning från oss är att försöka kartlägga vad som hänt och varför och om det finns några säkerhetsförbättringar som kan göras. Vi utreder inte skuld eller ansvar, säger Jonas Bäckstrand.

En bygghiss rasade i Sundbyberg.

Hissbolaget Alimak skickar experter

Hissen är tillverkad av bolaget Alimak som skickat experter till olycksplatsen för att bistå myndigheterna i utredningen och upprättat en egen krisstab i Stockholm.

– Det är både produktspecialister och servicespecialister på hissen som vi ställt till förfogande. Vi gör det vi kan för att vara tillgängliga, men det är myndigheterna som driver utredningen, sa Alimaks vd Ole Kristian Jødahl till Aftonbladet under måndagen.

Hissen är en standardmodell som har använts i över 20 år och som sålts i tusentals exemplar runtom i världen, enligt Ole Kristian Jødahl. Den ska inte ha installerats av Alimak själva utan av ett annat företag.

– Vi har inte haft någon sån här typ av olycka tidigare. Det är väldigt klara instruktioner hur hissen ska installeras, där ingår också dagliga säkerhetskontroller för att vara säker att allt är i sin ordning.

Hiss-stopp i Stockholm

Arbetsgivarna inför nu ett hiss-stopp på byggarbetsplatser i Stockholm under tiden som olyckan utreds. Det uppger Byggnads lokala ordförande Tomas Kullberg för TV4. Hissarna ska nu inspekteras.

– Det är en maskin som finns på många av våra arbetsplatser i hela Stockholm. Och det finns ett kontrollorgan för att det här inte ska behöva inträffa, säger han.

Huvudentreprenören Andersson Company höll under tisdagen en pressträff. Bolaget är ansvariga för säkerheten och arbetsplatsen.

– Säkerheten är prioriterad för oss i alla projekt och jag tycker vi har en god säkerhet här och jag känner inte till några brister. Jag kan inte svara på några detaljer om hissen och jag vill det inte heller. Jag utgår från att den var besiktad. Det här är något som utredningen måste få visa, säger vd Patrik Toresäter.

Poliser på plats efter olyckan.