Netanyahu ser ut att hålla ställningarna

Helena Nordenberg/TT

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2020-03-02

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ser ut att få mer stöd än sin rival Benny Gantz.

Men i det tredje valet inom loppet av ett år kommer det in i det sista vara oklart om han får en majoritet som kan bryta landets politiska dödläge.

I de två föregående valen har det varit jämnt lopp mellan Benjamin Netanyahus högerparti Likud och rivalen Benny Gantz i spetsen för den mittenorienterade Blåvita alliansen (Kahol lavan på hebreiska). Denna gång växer stödet för den korruptionsåtalade Netanyahu, enligt vallokalsundersökningarna.

"Tack", skriver Netanyahu på Twitter, och bifogar ett hjärta. Hans parti Likud meddelar att han har talat med ledarna för dess allierade högerpartier och att de har enats om att bilda en "stark nationell regering för Israel" så fort som möjligt.

Likud beräknas få omkring 37 mandat. Dess högerblock beräknas få 60 – exakt hälften av platserna i knesset.

Stärkt ställning

– Om de här resultaten står sig har det gått bättre för Netanyahu och det block han representerar än i de två föregående valen. Får han 61 mandat kan han direkt bilda en koalitionsregering själv, säger Mellanösternkännaren Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid institutionen för globala studier på Göteborgs universitet, till TT, efter vallokalsundersökningarna.

Det Gantzledda motståndarblocket bedöms få 52 till 54 mandat.

Det möjliga vågmästarpartiet Yisrael Beitenu, som leds av den tidigare försvarsministern Avigdor Lieberman, får 6 till 8 mandat enligt prognoserna.

Ett slutgiltigt resultat väntas någon gång under natten till tisdag.

Inför rätta

Vid sidan av den politiska krisen pågår en rättslig process mot Netanyahu, som står åtalad för korruptionsbrott. Ett tecken på rättsväsendets oberoende ställning är att den riksåklagare som utsetts av Netanyahu själv, har valt att åtala Netanyahu (och det på samtliga åtalspunkter).

Att Netanyahu håller ställningarna trots de allvarliga anklagelserna, ser Isabell Schierenbeck flera förklaringar till:

– Valdeltagandet har gått upp och det kan vara så att han lyckats mobilisera fler väljare att rösta än vad de israelisk-arabiska partierna och Kahol lavan lyckats med.

Stark position

Hon pekar också på Netanyahus stabila popularitet inom högern, även om det funnits tecken på att en del sympatisörer börjat tröttna på honom, inte minst på grund av åtalet.

– Israel har blivit allt mer splittrat under hans år vid makten. För hans anhängare kan han i princip göra vad som helst, för de ser bara mediernas och högsta domstolens granskning som etablissemangets försök att underminera honom, säger hon.

Till Netanyahus fördel talar också att Israels ekonomi går bra och att han av många uppfattas som en garant för att säkerheten är fortsatt god.

Rättegången mot Netanyahu inleds den 17 mars. Enligt Isabell Schierenbeck är det troligt att han döms till fängelse.