Turkisk aktivist blir kvar i häkte

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-12-24

Turkiska soldater utanför domstolen då rättegången mot Osman Kavala och 15 andra började i juni 2019.

Den kände turkiske affärsmannen och aktivisten Osman Kavala får sitta kvar i fängelse, har en domstol i Istanbul beslutat.

Själv sade han att åtalet är "helt grundlöst" och att den 657 sidor långa anklagelseakten "snarare visar att jag är oskyldig".

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) i Strasbourg krävde för två veckor sedan att Osman Kavala släpps eftersom handlingarna som han hålls för "inte rimligen kan betraktas som beteende som är brottsligt enligt landets lag" och dessutom är skyddade enligt Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Formellt är ECHR:s beslut bindande men Turkiet bortser ofta från dem.

Kavala greps 2017 och har suttit häktad i över två år. Han är ordförande för den icke-statliga organisationen Anatolia Kultur, som har som mål att överbrygga skillnader i det turkiska samhället i synnerhet genom konst och kultur.

Han anklagas för att ha försökt störta regeringen genom att ha organiserat de politiskt infekterade protesterna 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul. Aktivisterna själva säger att protesterna var spontana.

Kavala riskerar livstids fängelse om han fälls. Rättegången är nu uppskjuten till den 28 januari.