Ung man får 16 års fängelse för rånmord

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Adam Ihse/TT
En 18-årig man mördades av rånare vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg i juli. Nu döms en 22-årig man för mordet.

En 22-årig man döms till 16 års fängelse för att ha rånmördat en 18-årig man vid en hållplats på Hisingen i Göteborg i juli. 18-åringen fick ett knivhugg i bröstet. 22-åringen hävdar att hugget var en olyckshändelse.

Mördarens 21-årige kamrat döms till fängelse i fem år och tre månader för bland annat grovt rån.

Åklagaren hade åtalat båda männen, och en 17-årig flicka, för mord. Flickan frias helt i domen från Göteborgs tingsrätt.

Rånmordet skedde vid tvåtiden på natten vid Hjalmar Brantingsplatsen, som är en knutpunkt i kollektivtrafiken. 18-åringen och hans kamrat kom till platsen med samma buss som trion som senare åtalades, men de var inte i sällskap.

Brottsoffren rånades bland annat på en väska och en mobiltelefon. I samband med rånet fick 18-åringen fick ett knivhugg i bröstet. Han avled senare på sjukhus.

22-åringen har hävdat att knivhugget var en olyckshändelse. Men tingsrätten litar mer på vittnesmålet från 18-åringens kamrat, som också stöds av annan bevisning. "Det finns inga förmildrande omständigheter", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

De två nu dömda männen, och den 17-åriga flickan, greps på en innergård i närheten av brottsplatsen ett par timmar efter rånmordet. Alla tre var påverkade av droger. På platsen där de greps fanns även den mördade 18-åringens väska och bankkort.

22-åringen ska betala 40 000 kronor i skadestånd till 18-åringens släktingar. Dessutom ska de två dömda männen betala 33 000 kronor till den mördade mannens kamrat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Hisingen

Mord