Första patienterna provade för corona i Uppsala

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-27

Dödssiffran stiger och tusentals har bekräftats som corona-smittade.

Under helgen kunde de första fallen i Europa konstateras och i Sverige har ett antal testats.

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett par personer testade för sjukdomen.

Utrikesdepartementet avråder nu folk från att resa till områden drabbade av corona i Kina. Men personer som varit där har börjat röra sig ut i värden och i helgen kunde det första fallet bekräftas i Frankrike. De nordiska länderna är än så länge skonade från smittan. De två fall som rapporterades i Finland i helgen visade sig vara falska alarm.

Då skulle det förändras

Helena Palmgren är smittskyddsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och menar att en avrådan till resa är klokt av UD.

– Det här är ett drag som de brukar ta till, samtidigt har Kina bett om att folk inte ska komma i onödan och eventuellt lägga ytterligare press på deras sjukvård, säger hon.

Trots att corona kommit till Europa så vill Palmgren mana till lugn. Ett bekräftat fall i Frankrike påverkar inte sjukvården i Uppsala nämnvärt.

– Det som skulle kunna förändra bilden är om det skulle ske en spridning i andra länder. Men nu har spridningen bara varit i Kina, sen har de personerna åkt till andra länder. Vi är inte oroliga här, säger Helena Palmgren.

Akademiska sjukhuset har gjort sina första provtagningar för corona.

Helt onödiga skydd

Några som dock är oroliga är Uppsalaborna. Flera har gett sig ut för att köpa munskydd och handsprit. Helt i onödan dock.

– Nej man behöver inte köpa munskydd. Man använder mycket sånt i asiatiska länder och tror att man hindrar smittan på så vis. Ska man skydda sig den vägen så ska man ha nått helt annat än det här enkla vita av tyg, så strunta i munskydden, säger Helena Palmgren

Första corona-testerna i Uppsala

Men trots att det inte varit några bekräftade fall i norden så är sjukhuset på tårna när det gäller provtagningar. De första har genomförts vid Akademiska sjukhuset. De har visat sig vara negativa.

– När vi har haft de här provtagningarna så kan vi se att våra system för sånt fungerar väl, säger smittskyddsläkare Helena Palmgren.

Sena och tidiga symptom på smitta med coronavirus. De första tecknen är huvudvärk, ont i halsen, hosta och andnöd.

Vissa vettskrämda

Att det finns två läger när det kommer till oro har nog inte undgått någon som rört sig på sociala medier den senaste tiden. Vissa vettskrämda av tanken på corona. Och vissa som känner att det är uppblåst och ofarligt. Helena Palmgren tillhör, till viss del, det senare.

– Ja som läget är just nu så tycker jag att det här har blivit uppblåst. Vi har en pågående och årlig epidemi med liknande symptom. Om nån står och hostar på tunnelbanan så ska man vara mycket räddade för influensa än för corona tycker jag.