Iran varnar för ”fullskaligt krig”

Publicerad 2019-09-19

Om USA eller Saudiarabien attackerar militärt är Iran redo för ”ett fullskaligt krig”.

Det säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i en exklusiv intervju med CNN.

– Vi kommer inte att tveka inför att försvara vårt territorium, säger Zarif.

Attacken mot världens största oljeraffinaderi i Saudiarabien i lördags har ökat ordkriget mellan Iran, Saudiarabien och USA.

Under gårdagen visade talespersonen för det saudiska försvarsdepartementet upp drönare som inte detonerats i attacken och sa än en gång att Iran måste ligga bakom attacken.

Iran har hela tiden nekat till detta, istället har Iranstödda Huthirebeller i Jemen tagit på sig dådet.

”Vet att vi inte gjorde det”

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif intervjuas exklusivt av amerikanska tv-kanalen CNN och säger:

– Jag vet att vi inte gjorde det. Jag vet att Huthierna har gjort ett uttalande om att de gjorde det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallade i går angreppen för en ”iransk attack” och en ”krigshandling”. Han har också sagt att Saudiarabien har rätt att försvara sig. President Trump har tidigare twittrat om att USA är redo, ”locked and loaded”, men avvaktar vad nästa steg kan bli efter information från Saudiarabien.

Konsekvenserna: fullskaligt krig

Irans Mohammad Javad Zarif säger nu till CNN att konsekvenserna om USA eller Saudiarabien skulle attackera Iran skulle vara ”fullskaligt krig”.

– Jag är fullt allvarlig när det handlar om att försvara vårt land. Vi vill inte involvera oss i en militär konfrontation. Men vi kommer inte att tveka inför att försvara vårt territorium, säger Zarif i den exklusiva intervjun.

Utrikesministern säger också att Iran inte kommer att förhandla med USA om ett nytt kärnenergiavtal så länge som USA:s sanktioner ligger fast. USA lämnade det globala kärnenergiavtalet med Iran under förra året.

PODD: Efter attackerna: Det kan hända med det svenska bensinpriset

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien, och om vad det kan innebära i Sverige.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen