”Väldigt liten risk för symtomfria elever”

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2020-03-10

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Många föräldrar är oroliga och arga över Folkhälsomyndighetens råd att skolorna ska vara öppna som vanligt – trots att fall av coronasmitta konstaterats på barnens skolor. Men Folkhälsomyndigheten menar att det – ur en smittskyddssynpunkt – inte är effektivt att stänga skolor. Tvärtom kan det vara direkt kontraproduktivt.

Ska elever som har varit i norra Italien, Kina eller Iran gå i skolan som vanligt? Den frågan har engagerat många oroliga föräldrar som har svårt att förstå Folkhälsomyndighetens råd att skolorna ska vara öppna som vanligt och att endast elever som känner symtom ska stanna hemma.

På Kungsholmens gymnasium i Stockholm har två elever testats positivt för sjukdomen covid-19. De aktuella personerna har isolerats, men skolan håller öppet som vanligt, vilket oroar många föräldrar.

Umgås på andra sätt

Men Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, är inte orolig över rådet.

– Det är betryggande att barn oftast endast drabbas av rätt mild sjukdom. Sedan har vi sett att det inte har blivit stora utbrott i skolor någon annanstans, så även om någon har gått till skolan har det inte lett till stor smittspridning, vilket också är betryggande. Är man frisk och inte har några symtom är det väldigt liten risk att man smittar. Det är de som har kraftiga symtom som smittar och då kommer det i såna fall ske smittspårning kring de som har varit i kontakt med det fallet, säger han till TT.

Det kan till och med vara så att det kan vara kontraproduktivt att inte gå i skolan, menar han.

– I andra studier har man sett att barn umgås på andra sätt, i stället för att vara i skolan. Hos kompisar och liknande. Och då kan det bli andra smittspridningsmönster.

Orimlig åtgärd

TT: I Både Danmark och England råder man människor som varit i utsatta regioner att hålla sig hemma i 14 dagar, även om man inte har symtom. Dessa råd har vi inte i Sverige, varför inte då?

– Det är en fråga om hur effektivt det är. Det är när man är sjuk som man har störst sannolikhet att smitta någon annan. Så har man inga symtom, blir det väldigt många som stannar hemma i onödan. Då är frågan vad man vinner på det här och den bedömningen vi gör är att man vinner väldigt lite, jämfört med att man stannar hemma om man känner sig sjuk och ringer 1177 och blir provtagen och då kan stoppa en eventuell smitta. Att alla ska stanna hemma kan leda till andra smittspårningsvägar, så vi bedömer det som en orimlig åtgärd som inte står i proportion till den eventuella nyttan, säger Anders Wallensten.