Handtvätt och glesa köer i franska valet

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-03-14

Med tvättade händer och egna pennor ska Frankrike välja sina borgmästare i söndagens kommunalval.

Coronaviruset skapar stor ovisshet om både säkerhet och valdeltagande – för att inte tala om resultatet.

I ett vårvarmt Paris har gator och torg sällan varit så stilla som nu. Rädslan för coronaspridningen har fått otaliga turister att stanna i sina hemländer, samtidigt som franska myndigheter infört förbud mot alla sammankomster med mer än 100 personer.

I ett rum fyllt med flygblad och valaffischer på Boulevard de Sébastopol råder ändå febril aktivitet.

– Ingen brydde sig om Dati i början, men nu har vi riktigt bra medvind, säger Bruno Delgado, som arbetar för högerkandidaten Rachida Dati i Paris.

Höger mot vänster

Den 54-åriga forna justitieministern har rusat fram som en raket i opinionsmätningarna och toppar just nu en stenhård kamp mot sittande socialisten Anne Hidalgo och liberala förra hälsoministern Agnès Buzyn.

– Parisarna har bett mig om ett säkert Paris och ett rent Paris, men också om en pragmatisk miljöpolitik, kampanjar Dati själv i fransk tv inför söndagens val.

Men även hos Hidalgos folk – tvärs över gatan från Dati-kontoret – är det full aktivitet. 60-åringen har gott hopp om en andra mandatperiod, inte minst via stödet från miljöpartiet EELV, som kan bli avgörande i valets andra omgång. För tillfället står Dati på 25 procent i opinionsmätningarna, mot 24 för Hidalgo och 20 för Buzyn.

Ovisst läge

Kampen mellan Dati och Hidalgo har gett nytt hopp åt Frankrikes "gamla" partier. Både Datis högerparti LR och Hidalgos socialistiska PS har annars gått kräftgång sedan Emmanuel Macron blåste in som en stormande mittenkraft i presidentvalet 2017.

I årets kommunalval har det dock länge siats om ett rejält bakslag för Macron, som det senaste året tvingats möta stora politiska protester över hela landet, senast mot hans tilltänkta pensionsreform.

Coronaspridningen har emellertid ställt allt på ända i sista stund. Dels är det inte längre lika givet vilka som vågar gå och rösta i det smittodrabbade landet. Dels brukar traditionellt en nationell kris i en valsituation ge ett uppsving för sittande makthavare, då väljare förlitar sig på säkra kort i en osäker tid.

Det skulle kunna leda till en oväntad stark insats för presidentpartiet LREM. Å andra sidan är många av makthavarna i kommunalvalet inte Macrons allierade – eftersom hans parti inte fanns när fransmännen senast röstade fram sina borgmästare 2014.

För att minimera smittorisken på valdagen har myndigheterna gett order om att möjliggöra handtvätt i vallokalerna och uppmanat folk att ta med sina egna pennor. Väljarna manas också att hålla avstånd till varandra i köer och vallokaler.