Forskare: Köttätare kan dö i förtid

Publicerad 2019-06-13

Äter du mycket biff, lamm, korv och bacon? Då utsätter du dig för att dö i förtid, enligt en ny studie gjord av forskare på Harvard TH Chan school of public health.

Att ha ett högt intag av rött kött kan vara rent av livsfarligt, det menar forskare i en ny studie som publicerats i BMJ medical journal.

Studien har genomförts i USA och Kina och följt matvanorna hos 54 000 kvinnor och 28 000 män under åtta år – kombinerat med dödstalen under dessa år.

Var fjärde år fyllde testpersonerna i formulär kring hur ofta de brukar äta rött kött och vilket kött de brukar äta.

Vid studiens början räknades samtliga som ”friska”. Vid studiens slut, år 2008, låg dödstalet på 14 000. Orsakerna var sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdomar, cancer, nedsättning av nervsystemet och andningssjukdomar.

Ökar risken med 10 procent

Forskarna menar att deras resultat tyder på att ett högt intag av kött ökar risken att dö i förtid med tio procent. Äter man bearbetat rött kött ökar det risken med 13 procent.

De menar att människor med ett högt intag av rött kött kan minska risken att dö i förtid med 17 procent genom att byta ut det röda köttet mot exempelvis fisk eller kyckling.

Forskarna pekar dock på att de inte kan härleda dödsfallen till personernas köttkonsumtion – då det kan ha funnits relaterade faktorer som påverkade köttätarnas tidiga död, som rökning, låg fysisk aktivitet och hur nyttig mat de åt överlag.

I studien skriver de dock: Att byta ut sin källa till protein från kött till växtbaserad mat kan öka livslängden.

”Vi säger inte att alla borde bli vegetarianer eller veganer – men det finns väsentliga hälsofördelar med att byta ut en del av det röda kött mot växtbaserat” skriver Frank B Hu of the Harvard TH Chan school, huvudförfattare av studien.