Oro för USA:s klimatval i Madrid

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2019-12-09

Miljö och klimatminister Isabella Lövin (MP) ansluter till möte i Madrid i dag. Arkivbild.

Ministrar har anlänt till FN:s klimatmöte i Madrid för att försöka få fart på tröga och låsta förhandlingar.

Nu börjar det också märkas i förhandlingsrummen att USA är på väg bort från Parisavtalet.

– Det går inte att komma ifrån att USA:s frånträde börjar synas mer och mer i förhandlingsrummen och i atmosfären, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Hon har precis anlänt till det gigantiska mässområdet i Madrid där klimattoppmötet pågår. Amerikanska städer och företag håller seminarier i en monter och konstaterar att We are still in.

Men president Donald Trump har aldrig gjort någon hemlighet av att han inte gillar Parisavtalet, som ska hejda den globala temperaturhöjningen. I början av november begärde USA utträde från avtalet, och om ett år, dagen efter nästa presidentval, kommer landet att lämna.

Skapar oro

I början av november nästa år inleds också nästa klimattoppmöte – COP26 i Glasgow – då alla länder ska lämna in nationella planer för hur de ska minska utsläppen av växthusgaser. Sverige och EU försöker nu pusha på för att klimatambitionerna ska höjas rejält till dess.

– Det här skapar oro och det finns stor osäkerhet om vad som händer nästa år, säger Lövin om det amerikanska utträdet.

I Madrid är en del utvecklingsländer oroliga för vad som händer med klimatfinansieringen och trycker på för att förhandlingar i stället ska ske inom FN:s klimatkonvention, där USA fortfarande är med.

Så har aldrig varit tanken och kravet komplicerar förhandlandet.

– Vi vill ju att Parisavtalet ska vara basen och inte att vi ska sitta i dubbla spår och förhandla, säger Lövin.

Fastlåst

Förra veckan var det främst tjänstemän från runt 200 länder som förhandlade på FN:s klimatmöte, men den här veckan lyfts förhandlingarna upp till ministernivå.

I den knivigaste frågan – hur utsläppshandel mellan länder ska regleras – har hittills inga framsteg gjorts. Det är den enda punkten som fortfarande är olöst i Parisavtalets så kallade regelbok.

På förra årets klimatmöte blockerades frågan av bland andra Brasilien, som vill ha ett mer generöst system för redovisning av utsläpp. EU, å sin sida, vill inte gå med på ett regelverk som försvagar hela tanken med att länder ska hjälpa varandra till större och snabbare utsläppsminskningar.

– Vi har bara tio år på oss enligt den samlade vetenskapen att halvera utsläppen, så vi kan inte förlora ett antal år på fiffel i bokföringen, säger Lövin.