Ryssland nekar till att ha påverkat USA-valet: ”Russofobi”

Publicerad 2017-10-31

Donald Trumps nära medarbetare åtalas för rysskopplingar.

Halva väljarkåren kan ha nåtts av inlägg från ryska aktörer som försökt påverka valet, enligt Facebook.

Men Kreml slår ifrån sig och menar att detta är en intern amerikansk affär.

– Alla gillar att prata men ingen kan presentera fakta, säger utrikesminister Sergei Lavrov till AFP.

Rysslands president Vladimir Putin med utrikesminister Sergei Lavrov i bakgrunden.

Det finns inga bevis för att Ryssland ingripit och påverkat presidentvalet i USA.

Det hävdar Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov på tisdagen, efter nyheten att flera av Donald Trumps nära medarbetare åtalas för rysskopplingar.

Vill inte bli involverade

Facebook uppger att Rysslandsbaserade aktörer publicerade omkring 80 000 inlägg på det sociala nätverket över en tvåårsperiod, i ett försök att påverka amerikansk politik. Inläggen kan ha nått 126 miljoner amerikaner, vilket motsvarar halva väljarkåren.

Men alla anklagelser mot Donald Trumps stab eller tidigare stab är USA:s interna angelägenheter och berör inte Ryssland, uppger Kreml för statliga nyhetsmediet Sputnik News.

”Vi följer den pågående processen i USA, som är deras interna angelägenhet. Från vad vi har läst i media och i de berördas uttalanden förekommer inte Ryssland i anklagelserna som har framförts, andra länder och personer förekommer där. I vilket fall som helst vill vi inte bli involverade i processerna och hoppas att de inte bidrar till att eskalera russofobisk hysteri”, säger president Vladimir Putins talesperson Dmitry Peskov till Sputnik News.

”Vi orsakar översvämningar...”

Även utrikesminister Sergei Lavrov har markerat.

– Vi anklagas för att lägga oss inte bara i amerikanska val utan även i andra länder, utan ett enda bevis, säger Sergei Lavrov till AFP.

Och det är inte det enda, enligt utrikesministern.

– Vi manipulerar vädret och orsakar översvämningar. Alla gillar att prata men ingen kan presentera fakta, säger Sergei Lavrov till AFP.

Både Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och Trumps förre kompanjon Rick Gates nekar till anklagelserna om ryska kopplingar.