Fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo har dött

Publicerad 2017-07-13

Fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo, 61, har dött på ett sjukhus i Kina uppger en myndighetskälla för AFP.

Xiaobo led av obotlig levercancer och hans tillstånd har försämrats kraftigt de senaste dagarna då han drabbats av organsvikt.

Omvärlden reagerar nu med både sorg och ilska kring beskedet.

– Den kinesiska regeringen bär ett tungt ansvar för hans död, säger Berit Reiss-Andersen, från den norska Nobelkommittén till Reuters.

Den kinesiske fredspristagaren och fängslade regimkritikern Liu Xiaobo har dött på ett sjukhus i Kina, uppger nyhetsbyrån AFP på torsdagen.

Detta en dryg månad efter att han förts över till sjukhuset från fängelset, där Xiaobo avtjänade ett elvaårigt straff för omstörtande verksamhet.

Även kinesiska myndigheter i Shenyang har bekräftat dödsfallet.

Led av obotlig levercancer

Xiaobo led av obotlig levercancer och hans tillstånd har försämrats kraftigt de senaste dagarna då han bland annat drabbats av organsvikt.

Under veckorna före hans död har hans fall fått allt mer internationell uppmärksamhet och flera västländer har uppmanat Kina att släppa Xiaobo och tillåta honom att söka vård utomlands.

Kinesiska läkare har dock insisterat på att han varit för sjuk för att resa.

I förra veckan började Xiaobo även få näring intravenöst och sjukhuset uppgav då att det rörde sig om vård i livets slutskede.

Drabbades av andningssvikt

Under onsdagen meddelade sjukhuset att Xiaobo drabbats av andningssvikt, varpå hans familj tackade nej till att låta intubera honom, vilket görs för att frigöra luftvägarna och underlätta konstgjord andning.

Xiaobo var en av Kinas mest kända regimkritiker och politiska fångar.

Han föddes den 28 december 1955 i Changchun i provinsen Jilin i centrala Kina. 1988 tog han doktorsexamen i litteratur Peking och gästföreläste på flera utländska universitet, bland annat i Oslo.

Fängslats flera gånger

Våren 1989 deltog Xiaobo i demokratiupproret och protesterna på Himmelska fridens torg i centrala Peking. Han greps, fängslades i 20 månader och förlorade sitt universitetsarbete. Dock fortsatte han efter frigivningen att verka för demokratiska och mänskliga rättigheter – vilket ledde till att han fängslades flera gånger.

I slutet av 2008 greps Xiaobo igen efter att ha författa frihetsmanifestet Charta 08 med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter.

2009 dömdes han till elva års fängelse för omstörtande verksamhet, medan hans hustru Liu Xia sattes i husarrest.

Fick Nobels fredpris – ledde till diplomatisk kris

2010 mottog Xiaobo Nobels fredspris för sin ”långa och fredliga kamp för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina”, vilket ledde till en diplomatisk kris mellan regeringarna i Oslo och Peking.

Detta då den kinesiska regeringen anklagade norrmännen för att stödja och upphöja en brottsling, varpå Kina straffade Norge i flera år.

Under prisutdelningsceremonin representerades den fängslade dissidenten av en tom stol då Xiaobo inte fick lämna fängelset.

Kinesiska myndigheter bekräftar

Xiaobo är den förste fredspristagaren att dö i fångenskap sedan 1938 då den tyske fredsaktivisten Carl von Ossietzky dog enligt The Guardian.

Den norska Nobelkommitténs ordförande var efter beskedet kritisk och anser att den kinesiska regeringen bär ett tungt ansvar för Xiaobos död.

– Vi anser att det är mycket problematiskt att Liu Xiaobo inte flyttades till ett ställe där han kunde få adekvat medicinsk behandling innan han blev kroniskt sjuk, säger Berit Reiss-Andersen till Reuters.

USA:s utrikesminister Rex TIllerson beklagade under torsdagen nobelpristagarens död och uppmanade Kina att släppa Xiabos hustru, poeten Liu Xia, från sin husarrest och låta henne lämna Kina.

Liu Xiaobo blev 61 år gammal.

Följ ämnen i artikeln