”Våldtäktsstaty” på skola får hård kritik

Publicerad 2017-03-12

Här är statyn som rör upp känslor i Sigtuna.

En staty som gestaltar en man som bakifrån tar tag i en kvinnas bröst – det är en del av inredningen på Arlandagymnasiet i Märsta, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– Konst måste få provocera, men den här ska inte stå på en gymnasieskola, säger Mårten Fintling, tidigare gruppledare för Centerpartiet i kommunen, till Aftonbladet.

Mårten Fintling, tidigare gruppledare för Centerpartiet i kommunen.

Bottenvåningen på Arlandagymnasiet i Märsta mellan Stockholm och Uppsala pryds av en staty vid namn ”Lek”. Konstnären Anton W Lundberg skapade den 1983. Verket gestaltar en man som bakifrån grabbar tag i en kvinnas bröst.

En Facebookgrupp har enligt UNT uppmärksammat verket. Där skrivs bland annat att ”det lyser övergrepp om hela statyn”. Och kritiken är inte något helt nytt.

– Jag tog den här diskussionen för något år sedan, och har en ganska solklar uppfattning i frågan, säger Mårten Fintling, tidigare gruppchef för Centerpartiet i Sigtuna kommun.

”Kvinnor tar illa vid sig”

Han menar att verket borde ha sin plats på ett museum, med en förklarande skylt. I nuläget ges ingen förklaring till vad konstnärens tanke med statyn var – och placeringen ter sig märklig, menar Fintling.

– Konst måste få provocera, men man får tänka på var den står. Den här ska inte stå på en gymnasieskola, säger han.

Fintling fortsätter:

– Tonåringar kan ha det jobbigt nog som det är. Jag vet att många kvinnor tar illa vid sig, jag har själv två döttrar.

”Tycker mindre bra om”

För UNT stämmer nuvarande gruppledare för Centerpartiet, Gill Brodin, in i Fintlings kritik. Hon säger att det råder ”delade meningar om vilka signaler verket skickar till ungdomar”.

I tidningen vittnar även en av skolans lärare om att elever på gymnasiet springer förbi statyn, eftersom de tycker att motivet är så motbjudande.

– Statyn som står på Arlandagymnasiet är ett konstverk som jag tycker mindre om. Man har under många år pratat om huruvida detta verk står på ett bra ställe, säger Gill Brodin (C) till UNT.

Hon fortsätter:

– Statyn föreställer en man som bakifrån grabbar tag om en kvinnas bröst, det är det som vi alla ser, att det sen dessutom handlar om en våldtäkt gör det hela väldigt osmakligt.

Såväl UNT som Aftonbladet har sökt ansvarig kommunpolitiker för att reda ut frågan om statyns framtid – hittills utan resultat.