Man häktad för mord på sina barn i Södertälje

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-04-26

En man i 40-årsåldern misstänks ha mördat sina två barn i Södertälje tidigare i veckan. Under fredagen häktades han.

– Det föreligger psykisk ohälsa här, allvarlig sådan, säger åklagare Ulrika Rosén.

Mannen ska genomgå en så kallad paragraf-7-undersökning, en mindre rättspsykiatrisk undersökning, beslutade Södertälje tingsrätt i samband med att han häktades.

Beslut om det fattas ofta tidigt i utredningar då man misstänker att brottet kan ha begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

De två minderåriga barnen, en pojke och en flicka, hittades livlösa i en bostad i stadsdelen Lina hage på tisdagskvällen. Under onsdagen meddelade polisen att båda barnen var avlidna.

Bostaden i radhusområdet är fortsatt avspärrad under fredagen. Utanför dörren står två små sparkcyklar täckta av snö. På platsen har det skapats en minnesplats med ljus, blommor och nallar.

Hjälpte att larma

Ytterligare en vuxen familjemedlem, en kvinna, som befann sig på brottsplatsen misstänktes inledningsvis. Hon släpptes på fri fot på torsdagen och är inte längre misstänkt.

– Hon betraktas nu som målsägande, säger Ulrika Rosén.

– Hon var delaktig i att det larmades. Hon befann sig på platsen när händelsen uppdagades.

Enligt åklagaren har man en ganska tydlig bild av vad det är som har hänt.

– Vi bedriver nu en utredning som innefattar brottsplatsundersökningar, kompletterande förhör och tekniska undersökningar. Sedan är det spårsäkring som vi också ska skicka på analys, säger Ulrika Rosén.

Pappan motsatte sig inte häktningen.

– Han medger att det föreligger sannolika skäl, säger hans advokat Mikael Westerlund.

Nya förhör

Westerlund säger till TT att hans klient har lämnat en tydligare inställning i förhör, men med hänsyn till utredningen vill han inte närmare gå in på det.

– Det kommer fortsätta hållas förhör nu där han får möjlighet att fortsätta utveckla sin inställning, säger Mikael Westerlund.

Både Westerlund och pappan deltog i förhandlingen i tingsrätten via länk. Mannen var klädd i grå kofta och vit t-shirt. Under den korta tid som dörrarna var öppna för allmänheten tittade han mest ned på bordet framför sig.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln