Försvarsministern om rysstugorna: Tagit del av uppgifterna

Christina Nordh

Publicerad 2024-04-07

Alexander P Timofeev.

Under Natoövningen Nordic Response hyrdes tre stugor av Försvarsmakten.

Stugorna i Norge har utsikt över militärflygplatsen i Nordnorge och ägs av ryska medborgare.

– Jag har inga problem med det, säger Alexander P Timofeev, en av ägarna, till norska TV2.

Norska TV2 och ryska grävjournalister från Dossier Center avslöjade i lördags att tre stugor i Målselv i Nordnorge ägs av ryssar med koppling till den ryska regimen.

Norska TV2 har nu fått tag på en av ägarna, Alexander P Timofeev. Han har en ledarställning i ryska Atomflot som länge spelat en viktig roll för Rysslands militära övningar i norr.

I en telefonintervju med tv-kanalen bekräftar Timofeev att han äger en stuga, men säger att snabbt att han inte har tid att prata. Mest intresserad är han över hur reportern fått tag på hans nummer.

Stugor i Nordnorge. Arkivbild.

Men han säger också att han är medveten om att den militära flygplatsen Bardufoss ligger intill.

– Jag vet inte vad som händer, jag vet att flygplatsen finns där. Men det är allt jag vet, säger Timofeev till norska TV2.

Han säger också att han inte har några problem med lokalbefolkningen, som han beskriver som vänlig, oavsett den politiska situationen med Ukraina.

– Jag ser inga problem, säger han.

Enligt TV2:s uppgifter vistades han senast i stugan i månadsskiftet mars/april 2023 och har sedan dess hyrt ut den, något som Timofeev tillbakavisar.

– Jag använder den fortfarande själv.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger att det visar på bristande säkerhetstänk att hyra de ryska stugorna:

– Det som i grunden är mer oroande är att ryska medborgare har fastigheter i känsliga områden, som till exempel ryska ortodoxa kyrkan vid norska marinens huvudbas och vid Västerås flygplats, liksom en rysk-ägd tomt vid Muskö, säger han till TV4 Nyheterna.

Joakim Paasikivi.

Efter avslöjandet om att Försvarsmakten hyrt stugor ägda av ryssar under Natoövningen i Nordnorge kommenterar nu försvarsminister Pål Jonsson uppgifterna i ett sms:

”Jag har tagit del av de berörda mediauppgifterna. Försvarsmakten har sagt att de nu tittar närmare på dessa uppgifter och fortsatt kommer undersöka denna fråga. Jag hänvisar därför fler frågor om detta ärende till Försvarsmakten.”

Försvarsminister Pål Jonsson.

Följ ämnen i artikeln