Farliga trenden bland ungdomar: Följer efter polisen med låtsasvapen

Publicerad 2023-09-22

Poliser och avspärrningar i Osby efter en tidigare skjutning.

Maskerade ungdomar i Osby följer efter och kartlägger polisen.

Vid ett tillfälle har de dragit på sig balaklavor – och visat en leksakspistol för patrullen.

– Någon kan råka illa ut. Värsta scenariot är att vi kan behöva använda verkanseld, säger Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef i Hässleholm.

I Hässleholm har gängkriminaliteten trappats upp – och både skottlossningar och explosioner har ägt rum i lokalpolisområdet under sommaren.

Polisen jobbar aktivt i de drabbade områdena och har förstärkt sin närvaro. Men nu har de märkt en oroväckande trend i Osby – där ungdomar följer efter och kartlägger polisen, vilket även Norra Skåne rapporterat om.

– Ungdomar på epa-traktorer och i bilar har följt efter oss, och kartlägger när polisen är på plats i området. Sedan delas det i chattgrupper, bland annat på Snapchat, säger Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef i Hässleholm, till Aftonbladet.

Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef i Hässleholm.

Ger information till gängkriminella

I vissa fall har ungdomarna följt efter polisen i flera timmar, och direktrapporterat i grupper på sociala medier om var de befinner sig.

Även kriminella personer har varit med i dessa grupper. På så sätt har de fått en förvarning om var polisen är någonstans.

– Så ungdomarna har nästan försett de kriminella aktörerna med information, även om det varit oavsiktligt. Vilket är olyckligt, säger Niklas Årcén.

Ungdomarna kan åka efter poliserna i flera timmar. Bilarna på bilden har inget med artikeln att göra.

Dyker upp med låtsasvapen

Ungdomarna har även varit maskerade, och kört fram a-traktorerna eller bilarna och ställt sig bredvid polisen.

– Vid något tillfälle har de maskerat sig med balaklavor, och även dykt upp och viftat med en leksakspistol, säger Årcén.

Nu vill polisen lyfta fenomenet, och varna om de allvarliga konsekvenserna som ungdomarnas handlingar kan få.

– Någon kan råka illa ut. Värsta scenariot kan vara att polisen är under ett ingripande där vi har kriminella aktörer. Kommer det då inrullandes en bil som visar upp, vad vi fattar som, ett skarpt vapen så kan vi behöva använda verkanseld för att vi tror att det är ett hot mot oss, säger Niklas Årcén och fortsätter:

– Och det är därför vi vill varna om detta, det måste få ett stopp innan det händer något. Det är ingen lek, det är ingen sport – det är allvarligt.

Niklas Årcén poängterar även att en kriminella personer kan tro att de maskerade ungdomarna är från motsatt sida, och därmed bli skjutna.

Det har även kastats smällare från fordonen som ska få polisen att tro att det är en skottlossning.

Ungdomarna följer efter och filmar polisen – filmer som de lägger ut på sociala medier där även kriminella kan se.

Underlättar för fler brott

Niklas Årcén menar att spridningen av materialet i grupperna även kan bidra till andra brott.

– Är man med och skriver så hjälper man till att kartlägga polisen. Det kan möjliggöra alltifrån transport av narkotika, undanhålla vapen eller att personer som kör påverkade kan välja en annan väg.

Men varför ungdomarna följer efter polisen kan han inte svara på.

– Det händer något i byn, det är en ruljans med poliser. Några kan nog se det som en sport och lite spännande att förklara var man sett polisen och vad de gör.

”Tänker inte på konsekvenserna”

Polisen kommer nu att åka hem till flera av ungdomarna som är med i grupperna, och prata med dem och deras föräldrar för att förklara allvaret i situationen samt för att diskutera vad som skett. Även sociala myndigheter kan kopplas in.

Under torsdagen ordnade polisen en träff i kommunen.

– Vi samlade motorburen ungdom och grillade korv. Då diskuterade vi detta och pratade om fenomenet, så att vi ska få ut något gott framöver. En stor del av ungdomarna är skötsamma, och en del tänker bara inte på vad detta kan få för konsekvenser, säger Niklas Årcén.

Följ ämnen i artikeln