S går till motangrepp mot lotteriförbudet

Uppdaterad 2023-06-21 | Publicerad 2023-06-20

Socialdemokraterna går till hårt angrepp mot regeringens förslag att stoppa politiska lotterier.

Nu kräver partiet att pengaflödet mellan Svenskt näringsliv och högerpartiernas opinionsbildning granskas.

– Till skillnad från högern har vi inte stora donationer från miljardärer och storbolag. Vi driver politik för vanligt folk, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson (S) anser att regeringen och Sverigedemokraternas agerande är något helt nytt i svensk politik. Ett sätt att aktivt försöka dra undan den politiska oppositionens möjlighet till finansiering.

Hon likställer det med hur regeringar i auktoritära länder agerar och uppmanar regeringen att tänka om.

– Historiskt i Sverige har vi varit överens om spelreglerna i svensk politik. Vi har sökt samförstånd om partifinansiering och det har varit en styrka. Det frångår regeringen nu genom att ensidigt vilja lagstifta i syfte att försöka tysta oppositionen. 

S-ledaren anklagar också regeringen för att sprida direkta lögner om partiets lotteriverksamhet. Hon lyfter fram att Kombispel inte har drivit någon person till Kronofogden under de senaste sex åren. Argumenten om att motverka spelmissbruk och öka transparensen köper hon heller inte. Månadslotterier leder inte till spelmissbruk och det finns ett tak på hur mycket man får köpa, säger hon.

– Regeringen använder rena lögner för att genomföra den här förändringen. Det är beklagligt att Moderaterna går den vägen.

Magdalena Andersson (S).

Försämra möjligheten att vara en aktiv opposition

Som ett svar vill S nu granska högerpartiernas finansiering. Närmare bestämt vill S i en redan aviserad utredning titta på lämpligheten i hur statliga och kommunala bolag genom sina avgifter till Svenskt näringsliv bidrar till högerpartiernas opinionsbildning.

– Det är få som känner till hur mycket som slussas från Svenskt näringsliv till högerns olika opinionsbildande insatser, säger Lena Hallengren (S).

Vad skulle det få för konsekvenser för S om lotterna förbjuds?

– Det skulle försämra våra möjligheter att vara en aktiv opposition, säger Magdalena Andersson.

Det finns kritik mot er lotteriverksamhet, att det är oetiskt och otidsenligt. Hur bemöter du det?

– Sverige har en lång tradition att folkrörelser har en finansiering via lotterier. Till exempel idrottsrörelsen, nykterhetsrörelsen, kyrkorna och arbetarrörelsen. Det gör att vi inte är lika beroende av bidrag från skattebetalarna. Vi skiljer oss också åt från högern, som får bidrag från rika människor och från näringslivet. 

Tobias Baudin.

Baudin: Kriminell som fängelsevakt

I går meddelade regeringen också att reglerna med anonyma bidrag till partier ska ses över i en parlamentarisk kommitté. Regeringens ansvarige blir justitieminister Gunnar Strömmer (M). Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är mycket kritisk till det valet av statsråd.

– Som att en kriminell skulle vara sin egen fängelsevakt, säger han och lyfter fram att Strömmer själv försökt kringgå reglerna för partistöd. Något som avslöjades i TV4:s Kalla Fakta i höstas.

– Det är oerhört anmärkningsvärt att statsministern lägger ansvaret på Gunnar Strömmer. Vi hade också problem med en medarbetare som inte följde rutinerna, men den medarbetaren har inte jobbet kvar. Gunnar Strömmer befordrades till justitieminister och får nu det här ansvaret, säger Baudin.

Peter Isling, kommunikationschef på Svenskt näringsliv, dementerar i en kommentar att medlemsavgifter finansierar Timbro eller annan opinionsbildande verksamhet.

"Den finansieringen kommer från avkastning av det egna kapitalet. Inte en krona av medlemsavgifter har skjutits till det egna kapitalet sedan början av 1990-talet. Svenskt Näringsliv ger heller inga pengar till politiska partier. Inte ett endaste öre."