Cykel-Stubb mot ”DJ Pexi” – nu avgörs Finlands presidentval

Uppdaterad 2024-02-11 | Publicerad 2024-02-10

Förhandsfavoriten är cykelfantast och kör oftast Volvo.

Utmanaren glider i en Volkswagen från 70-talet och är discjockey.

Båda härstammar från bonden Sursill i Umeå.

På söndag avgörs det om Stubb eller Haavisto blir Finlands nästa president.

Det är ingen pajkastning med infekterade konflikter när de två kandidaterna möts i debatter. De håller ofta med varandra med en saklig ton.

– Båda är lämpliga /.../ Hur det än går så kommer det bli bra för Finland, svarar Alexander Stubb på frågan om varför han är en bättre presidentkandidat än Pekka Haavisto i Svenska Yles valdebatt.

Under söndagen kommer det stå klart vem som blir Finlands nya president. Efter den första valomgången var det en jämn kamp mellan förhandsfavoriterna. Alexander Stubb knep första platsen med 27,2 procent mot Pekka Haavistos 25,8 procent. För att en president ska bli korad måste någon få över 50 procent av rösterna. Därför ställs de här två herrarna mot varandra i en andra omgång.

De är dessutom släkt med varandra – på väldigt långt håll.

Släkt – från Umeå

Stubb och Haavisto härstammar båda två från en 1500-tals bonde i Umeå, Erik Ångerman Sursill. Något som Vasabladet skriver om.

Sursillssläkten har genererat många kända makthavare, särskilt i Finlands historia. Fem tidigare presidenter, däribland Tarja Halonen och Gustaf Mannerheim delar också Erik Ångerman Sursill som anfader. Likaså den tidigare svenska statsministern Olof Palme.

Nu blir det alltså, oavsett utfall i valet, den sjätte finländska presidenten som har anor i Västerbotten.

Men alla likheter till trots har den finska tidningen Iltalehti dock hittat en punkt där det är ”väldigt stor skillnad” mellan dem. Nämligen när det kommer till fordon.

Volvomannen Stubb

Alexander Stubb är en hejare på cykling. Han har beskrivit sig som en multisportfantast, vilket märks i hans tävlingsregister. Han har deltagit i både ironman och triatlon.

– Träning ger mig samma sensation som en öl, och jag blir inte bakfull dagen efter, har han sagt till Wall Street Journal.

EU-valkampanjen 2014 gjorde han till största del på just en cykel, skriver Vasabladet. När han väl sätter sig vid ratten är det allt som oftast i en Volvo.

– Jag har ingen egen bil, men vid behov lånar jag min frus helelektriska Volvo, säger han till Iltasanomat.

Volvo var också märket han drev sin riksdagsvalkampanj ur 2011, när han åkte runt i en V70.

Kört Volkswagen sedan han var 12

Haavisto å andra sidan är en stor bilfantast. I hans garage hittas en Volkswagen Bubbla 1300 Cabriolet från 1970 som används som sommarbil. Han har ägt flera bubblan genom åren och det är en modell som varit honom kär sedan barndomen.

– Jag lärde mig att köra som 12-åring med min brors

åkerbil”Peltoauto”, eller på finlandssvensk dialekt ”lindobil”. En bil som används för att köra runt på egna ägor eller med ägarens tillstånd, främst på åkrar. Handlar ofta om oregistrerade och obesiktigade bilar som minderåriga kör., som var en bubbla, säger Haavisto till Iltalehti.

Till vardags rullar han dock runt i en Mitsubishi Outlander laddhybrid och han trivs med större bilar.

– Utrymmet kommer till användning. Bland annat när jag kör till landet på sommaren eller när jag åker på skidresa och ska få med skidutrustning, säger Haavisto.

– Jag gillar bara att köra bil. Det är avkopplande. Samtidigt som man kan lyssna på musik eller en ljudbok.

Musikmannen ”DJ Pexi”

Musiken som spelas i bilen har Pekka Haavisto även tagit till klubben. Sedan 2018 har han nu som då uppträtt som discjockey och han brukar kicka i gång sina fester med Bob Azzams låt C’est ecrit dans le ciel, skriver Hufvudstadsbladet.

DJ-gigandet började 2018 och han har bland annat uppträtt på den nyktra klubben Sober Furious med artistnamnet DJ Pexi.

– Mina vänner kallade mig Pexi när jag var i tjugoårsåldern. Det är ett smeknamn för Pekka. När Darravapaa (arrangör för Sober Furious) frågade efter mitt artistnamn gav jag dem det, säger Haavisto till Hbl.

Kärnvapenfrågan splittrar

Det finns naturligtvis sakfrågor där kandidaterna skiljer sig åt, där den sannolikt största handlar om kärnvapen. Stubb anser att Finland bör tillåta kärnvapen på sitt territorium, med Haavisto vill att landet ska hålla en låg profil i frågan.

– Kärnvapenavskräckning är en central del av det förebyggande skydd som Nato erbjuder även Finland, svarar Stubb i Yles valkompass.

Det här är också den enda frågan där Haavisto uppger att han inte litar på Stubb.

Opinionsmätningarna från Yle inför andra omgången visar att Stubb kommer gå vinnande i valet. Men det är ett tajt lopp och än ingenting är avgjort.