Älgen Hälge har gjort sig hemmastadd – mitt i stadsdelen

Uppdaterad 2018-06-20 | Publicerad 2018-06-19

En älgkalv har blivit lokalkändis efter cirka två månaders vistelse i en stadsdel i Stockholms län, skriver Mitt i Söderort.

– Han verkar helt orädd, han rör sig bland folk och verkar inte bry sig jättemycket att folk stirrar och tar kort. Han verkar helt lugn, säger Cathrin Lindell till Aftonbladet.

Sedan i början på maj har en älgkalv synts till i Örby som är en stadsdel i söderort i Stockholm. Enligt Örbybon Cathrin Lindell är han förmodligen en bortstött kalv från förra året. Både hon och andra har blivit vana med älgens närvaro, skriver Mitt i Söderort.

– Han rör sig här omkring och går och käkar på folks äppelträd och dyker upp lite här och där.

Han har blivit lite av en lokalkändis och fått namnet Hälge. Cathrin har sett den två gånger – en gång i söndags då hon lyckades fota den och tidigare i maj.

– Jag såg honom när jag cyklade, då cyklade jag nästan in i honom.

Hon tror dock att hans närvaro inte kommer att få ett lyckligt slut.

– Det kommer förmodligen sluta jättetragiskt, att han blir påkörd. Han verkar helt orädd, han rör sig bland folk och verkar inte bry sig jättemycket att folk stirrar och tar kort. Han verkar helt lugn.

Även om hon tycker att det är ”lite kul” att han dyker upp skulle hon helst se att han inte var där.

– Han hör faktiskt inte hemma här, han ska vara ute i skogen. Vi är omringade av stora vägar, han har nog svårt att hitta ut härifrån. Det är ganska mycket trafik, risken är att det inte slutar väl.

”Har blivit urbaniserad”

Tommy Tuvunger är viltvårdare i Stockholms stad. Enligt honom märks det att Örbyborna har blivit vana vid älgen. Innan fick han tio samtal om dagen, nu är det max två samtal i veckan. Det är ovanligt att en älg rör sig i ett begränsat bostadsområde under en längre tid.

– Den kommer inte därifrån, det är det som är problemet. Den är fast där. Järnvägen är en naturlig gräns i söder och Nynäsvägen i öster. Men den verkar trivas rätt så bra i Örby, säger Tommy Tuvunger, säger han till Mitt i Söderort.

Han tror inte att den kommer att bli stressad eller aggressiv.

– Den har blivit så pass urbaniserad och van vid folk att den risken är liten. Den största risken som jag ser är att den kommer ut i trafiken på Magelungsvägen eller Huddingevägen. Men med lite tur kan den ta sig ut, om den går under järnvägsbron och fortsätter söderut, säger han till tidningen.

Följ ämnen i artikeln