Trump blev sannolikt lurad av den unge diktatorn

Kim Jong-un fortsätter kärnvapentillverkningen

Är Donald Trump lurad?

Nordkorea utlovade kärnvapennedrustning i början av sommaren. I stället tyder mycket på att Kim Jong-un fortsätter tillverkningen.

Ändå ser det ut som USA:s president tänker belöna Kim med ett andra toppmöte.

När det historiska mötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-un och USA:s president avslutades i juni deklarerade Donald Trump att ”Nordkoreas kärnvapen inte längre utgjorde något hot”.

Ett uttalande som många experter i dag betraktar som ett stort misstag. Orden blev en signal till bland andra Kina och Ryssland att USA:s politik om ”maximalt tryck” på Nordkorea inte längre gällde.

Det var okej att inofficiellt lätta lite på FN:s tuffa handelssanktioner mot diktaturen i Nordkorea. Kim har inte längre kniven mot strupen.

Visserligen vidtog Nordkorea några åtgärder som kunde tolkas som att det var villigt att ge upp sin kärnvapenproduktion. Man förstörde en anläggning för uppskjutning av missiler. Man sprängde de underjordiska tunnlarna till en anläggning där man provsprängt kärnvapen.

Men samtidigt visar satellitbilder att Nordkorea snabbat på moderniseringen av kärnanläggningen i Yongbyon.

Tyst taktik

Nordkorea verkar ha bestämt sig för att fortsätta med sin produktion av kärnvapen men inte tala så högt om det. Allt i hopp om att Donald Trump inte ska reagera så länge regimen avstår från tester. En taktik, som New York Times påpekar redan framgångsrikt testats av Pakistan.

Pakistan är ett annat land som skaffat kärnvapen i strid med icke-spridningsavtalet och som hela tiden i tysthet utökar sin arsenal. I dag beräknas de ha 140-150 kärnvapen men enligt Bulletin of Atomic Scientists kommer de att ha 225-250 kärnvapen 2025.

Efter mötet med Kim, som Trump presenterade som en otrolig framgång, vill presidenten inte gärna erkänna att han sannolikt blev lurad av den unge nordkoreanske diktatorn.

Så länge inte Nordkorea slår på stora trumman och skryter om missiltester eller provsprängningar kommer Trump inte att återuppta det verbala kriget.

Lyssnar inte

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har efter toppmötet i Singapore rest till Pyongyang för att träffa Kim. Syftet har varit att förvandla de vaga deklarationerna i Singapore till praktisk nedrustning. Nordkorea har dock inte velat höra på det örat.

Trump lät ställa in en av Pompeos resor därför att han var missnöjd.

Kim svarade med att skriva ett som Vita huset beskriver som ”mycket varmt och mycket positivt” personligt brev till Trump där han bad om ett andra möte. Vita huset säger nu att de håller på och ”koordinerar” ett sånt möte.

Avgörande för om och när det blir av är troligen hur det går under toppmötet mellan Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in som inleddes i Pyongyang i dag. Det är tredje gången de träffas och Trump har bett Moon att agera medlare mellan USA och Nordkorea.

Tonen mellan Kim och Trump har gått från öppna förolämpningar till ömsesidiga hedersbetygelser. De säger sig ha utvecklat en fantastisk personlig vänskap. Det låter i och för sig bra.

Saken är bara den att grundproblemet kvarstår olöst.

Inget kärnvapenstopp

USA och resten av världen kan inte acceptera att Nordkorea innehar kärnvapen. Regimen anses så irrationell att sådana vapen skulle utgöra ett existentiellt hot mot världen och framförallt grannländerna. Hotet har ökat sedan Nordkorea förra året demonstrerade att man har missiler som gör att man kan anfalla hela USA med kärnvapnen.

Än så länge har Nordkorea inte gjort sig av med ett enda kärnvapen. Inte heller har man stoppat produktionen, enligt experterna.

Tvärtemot vad Trump påstod efter toppmötet så kvarstår hotet i allra högsta grad. Däremot verkar det som Nordkorea anpassat sig till att Trump är president och hittat en ny taktik där man talar om nedrustning men inte i praktiken vidtar några åtgärder som på ett oåterkallerligt sätt hindrar landet från att tillverka kärnvapen.

Utåt håller Kim Jong-un en mycket lägre profil. Han hotar inte verbalt USA eller grannländerna. Han kan till och med verka medgörlig.

Förhalning

Ett sådant tillfälle var när Nordkorea höll den årliga militärparaden i huvudstaden Pyongyang. För första gången visades inga långdistansmissiler upp. Något som en twittrande Trump tolkade som välvilja från Nordkoreas sida.

Givetvis är det bättre att de två ledarna talar med varandra i god samtalston än att de hotar trycka på kärnvapenknappen.

Men Kims krav har hela tiden varit att det måste handla om en ömsesidig nedrustning av kärnvapnen på Koreahalvön. Så länge USA inte plockar bort sina kärnvapen tänker Kim behålla sina.

Nordkorea ägnar sig åt klassisk förhalningspolitik.

Under tiden kan Kim Jong-un i lugn och ro fortsätta utveckla sina kärnvapen.