Noshörning sörjer sin mamma – som dödades av tjuvjägare

Publicerad 2018-09-01

Noshörningsungen gör fortfarande hjärtskärande läten efter att ha sett tjuvjägare döda mamman, skriver Sky News.

Parkvakter i Kruger nationalpark i Sydafrika hittade en vit noshörningshona och dennes unge efter att de hört skott. Mamman, som var död, hade fått sina horn avlägsnade. Bredvid henne låg noshörningsungen som hade ett stort sår vid ryggraden som orsakats av en machete, skriver Sky News.

Tjuvjägarna hade också skurit hans högra framfot, vilket hade splittrat hans nagel ned till nagelbädden.

Ungen, som vägrade lämna sin mammas sida, bedövades med en pil innan han flögs till Care for Wild Rhino Sanctuary, som är världens största reservat för noshörningar. Där såg man till att sy hans sår på en gång.

– Det var rent instinktiv av honom att vara nära sin mamma och skydda henne. Men tjuvjägarna som inte visade någon sympati eller tvekan gav sig på honom så att de kunde slutföra sitt brott och ta moderns horn så snabbt som möjligt, säger organisationen Care for Wild i ett uttalande.

Händelsen skedde i maj, men det är nu som Care for Wild väljer att berätta historien då den lilla noshörningen är starkare och rehabiliteras väl.

Ungen var skadad när han hittades.

”Kallar fortfarande på sin mamma”

Han har fått namnet Arthur då det är ett ”kungligt och modigt namn” som ”passar hans beslutsamhet och vilja att överleva”.

– Han kallar fortfarande på sin mamma, det är ett hjärtskärande ljud som han aldrig borde ha behövt göra. Känslomässigt har hennes död påverkat honom en lång tid efter att hans sår har läkt. En noshörning stannar med sin mamma upp till tre år och under den tiden lär hon ungen allt den behöver veta, från vad man kan äta till hur man ska skydda sig, säger Care for Wild och fortsätter:

– Mamman lär ut hur man ska bete sig när man är med andra noshörningar och annat som ger en unge chansen att växa upp stark. Vem kommer att lära honom det nu?

Enligt organisationen är tjuvjakten ett stort hot mot jordens noshörningar, så länge den pågår kan det innebära att det inte kommer finnas några vilda noshörningar kvar om 20 år, skriver Sky News.

Följ ämnen i artikeln