”Vi har misslyckats med att locka unga”

Publicerad 2013-03-14

MUF till åldersattack mot M efter 2010 års katastrofval: Blir svårt att vinna nästa år

På ytan gjorde Moderaterna ett succéval 2010 men förlorade samtidigt stort bland förstagångsväljarna.

Nu sätter MUF hård press på partiet och Fredrik Reinfeldt – de kräver att man mer än fördubblar antalet unga i politiska församlingar.

– Vi har misslyckats med att ha en politik som unga känner igen sig i, säger ordförande ­Erik Bengtzboe.

”Inte hängt med”MUF:s ordförande Erik Bengtzboe menar att många moderater lever kvar i en världsbild som gällde före valsegern 2006. ”Då hade vi ett brett problem på arbetsmarknaden, nu handlar det framför allt om unga. Där har politiken inte hängt med så fort som det skulle behövas”, säger han.

I riksdagsvalet 2010 nådde ­Moderaterna sitt bästa resultat sedan den allmänna rösträtten infördes. Med Fredrik Reinfeldt i spetsen gick man starkt framåt och alliansen kunde regera ­vidare.

Men samtidigt gjorde partiet ett katastrofval bland förstagångsväljarna. Jämfört med fyra år tidigare tappade man fyra ­procentenheter till 23 procent i den väljargruppen.

Därmed var man inte längre det största partiet bland förstagångsväljare längre. Totalt fick partiet drygt 30 procent av rösterna.

”Ingenting har hänt”

I morgon samlas nästan 2 000 moderater när partiet håller Sverigemöte i Karlstad. I samband med det ryter nu Moderata Ungdomsförbundet, MUF, till mot moderpartiet.

Det svaga valresultatet bland de unga slogs fast redan i M:s ­valanalys. Men sedan dess har i praktiken ingenting hänt för att förbättra situationen, menar MUF.

– Tittar man på siffrorna är det uppenbart att vi har misslyckats med att attrahera de unga väljarna, säger MUF:s ordförande ­Erik Bengtzboe.

Enligt honom brister partiet inte bara i politiken, som man menar att inte tillräckligt många unga känner igen sig i.

– Det måste även finnas företrädare som kan representera dem och den verklighet de lever i. Även här har vi misslyckans ganska rejält.

”Påverkar förtroendet”

Inför helgens möte ställer man därför krav på att minst en ­fjärdedel av partiets förtroendevalda ska vara under 30 inför 2014. I dag är den siffran bara 10 procent.

På mötet kommer man att försöka få partiföreträdare, både på riks- och lokalnivå, att skriva ­under på att de ska arbeta aktivt för att fler unga ska synas på valbar plats.

– Om en stor grupp som ungdomar är så tydligt exkluderade från det, så är det klart att det ­påverkar förtroendet, säger han.

MUF är i dag Sveriges största ungdomsförbund med cirka 13 000 medlemmar, vilket är en ­fjärdedel av de totala medlemmarna i moderpartiet.

– Lyckas vi inte ta till vara på det engagemanget är risken stor att partiet tappar än mer i framtiden och får svårare att vinna ­valet nästa år, säger Ida Drougge, ledamot i MUF:s styrelse.

Med fler unga företrädare ­menar man att även M:s politik skulle förändras.

– Då skulle det bli bättre fokus på problemen unga har på ­arbetsmarknaden och bättre ­fokus på utbildningsfrågor, säger Erik Bengtzboe.