31-åriga grillkvinnans makabra mordplaner

Publicerad 2015-07-08

Polisen: ”Köpte råttgift och saltsyra i fall grillmordet skulle misslyckas”

En vecka innan kvinnan mördade sin 61-årige make med hjälp av en engångsgrill köpte hon saltsyra och råttgift.

Polisen hävdar att 31-åringen hade flera olika mordplaner, om försöket med grillen skulle misslyckas – något som tillbakavisas av hennes försvarare Jannicke Keller-Fløystad:

– De hade problem med råttor i huset, säger advokaten till VG.

Så är livet bakom galler för fyra morddömda kvinnor i Sverige
Det var den 25 juni i fjol som den 31-åriga kvinnan, enligt polisens utredning, tog livet av sin 61-årige make Helge Ove Irgens i norska Bergen. Mordet skedde med hjälp av en engångsgrill. När mannen låg och sov tände kvinnan grillen i sovrummet och hennes make avled efter att ha förgiftats av röken.

Omfattande mordsökningar

Till en början misstänkte polisen inget brott men efter påtryckningar, bland annat från den avlidne mannens döttrar, började utredarna intressera sig för den 31-åriga kvinnan. Hon kunde gripas i februari, misstänkt för mordet.

Efter inledande förhör erkände kvinnan att hon tagit livet av sin man men har ihärdigt förnekat att mordet skulle ha varit planerat. Något som polisens utredare är övertygade om efter att ha beslagtagit kvinnans dator.

Kriminalteknikerna och polisens it-forensiker har där kunnat hitta omfattande googlesökningar på omkring 250 olika mordmetoder och utredarna hävdar att det bevisar planläggningen.

Dessutom stämmer många av sökningarna överens med inköp kvinnan gjort, enligt utredningen.

Advokat: ”Skedde i affekt”

Bland annat ska 31-åringen, utöver engångsgrillen, ha köpt råttgift och saltsyra. Saker som polisen misstänker att kvinnan planerat att använda för att förgifta sin make om mordplanen med grillen misslyckades.

Kvinnans försvarare Jannicke Keller-Fløystad tillbakavisar polisens teorier.

– De hade problem med råttor i huset. Saltsyran köpte de för att rengöra eldstaden, har min klient sagt, säger advokaten.

Keller-Fløystad säger till VG att mordet inte alls var planlagt utan skedde i affekt.

Åklagare Inger Lise Høyland är emellertid övertygad om mordplanerna och det återstår bara detaljer innan hon kommer att åtala kvinnan för överlagt mord, erfar VG.

– Misstanken om överlagt mord står fast, säger hon.

Hundratusentals kronor

Utöver googlesökningarna och inköpen har polisen också upptäckt att kvinnan gjort flera överföringar från sin mördade makes konto till sitt eget. Totalt ska det handla om hundratusentals norska kronor, enligt uppgifter till VG.

Kvinnans advokat Jannicke Keller-Fløystad uppger att pengarna är löneutbetalningar för arbete som hennes klient utfört på sin avlidne makes körskola.

– Det var den avlidne som förde över pengarna. Det framgår av överföringarna, säger hon.

Hon avvisar att det skulle föreligga några ekonomiska motiv bakom grillkvinnans handlande.

Åtalet mot 31-åringen väntas inom kort lämnas in till tingsrätten.

Följ ämnen i artikeln