LRs ordförande: Svenska skolan är illa ute

Publicerad 2015-10-14

Kommunaliseringen har misslyckats.

Nu måste Sverige hitta en modell för ett mer likvärdigt skolsystem.

Det skriver riksdagsledamoten Michael Svensson (M) och Lärarnas Riksförbunds ordförande, Bo Jansson, på DN Debatt i dag.

Den svenska skolan kommunaliserades för 25 år sedan. Nu menar Lärarnas Riksförbunds ordförande och moderata riksdagsledamoten Michael Svensson att kommunaliseringen lett till svag styrning och dåligt fokus.

För många brister

Debattörerna skriver att det finns mycket att vara stolt över när det gäller den svenska skolan. Men de menar att vi ser allt för många problem i skolan just nu, så som fallande kunskapsresultat, ojämlikhet mellan skolor och lärarbrist. Därför behöver staten se över hur skolan finansieras och styrs och dessutom vem som har huvudansvaret. I dag är ansvarsfördelningen allt för otydligt, skriver debattörerna.

Efterlyser ”djärvt steg”

Skribenterna vill inte att vi ska gå tillbaka till hur skolan såg ut för 25 år sedan men efterlyser ”ett djärvt” steg för att höja kvalitén på skolan och för att öka jämlikheten mellan olika skolor.

”Sverige behöver en effektiv och likvärdig nationell skola som sätter kunskap i centrum nu”, avslutar debattörerna sin artikel.

Följ ämnen i artikeln