Spana på världens högsta berg från soffan

Publicerad 2011-11-18

Mount Everest på fredagseftermiddagen.

Nu kan du se hur vädret är på toppen av Mount Everest hemma från soffan.

Världens högst placerade webbkamera är riktad mot toppen av världens högsta berg.

– Det är en mäktig upplevelse att vara där uppe, säger Renata Chlumska, som var första svenska kvinna på toppen.

Nu kan du följa vädret på världens högsta berg hemifrån. En webbkamera riktad mot toppen av Mount Everest gör världens högsta berg tillgängligt även för dem som inte orkar klättra till den 8 848 meter högt belägna toppen.

– Är det bra förhållanden så är det en fantastisk plats. Då är det en mäktigt upplevelse. Men är det dåligt väder är det inte lika kul, säger Renata Chlumska.

Chlumska besteg Mount Everest som första svenska kvinna den 5 maj 1999.

Tar bild var femte minut

Kameran har monterats i närheten av toppen på berget Kala Patthar i Nepal – ett berg som är 5 545 meter högt. Var femte minut tas en bild som du kan se direkt hemma från soffan.

– På sätt och vis är det trevligt att de har satt en kamera där uppe för alla dem som inte kan åka dit, även om man hoppas att det inte blir för mycket sådant där uppe, säger Chlumska.

Ska lära forskare om klimatet

Kameran drivs med hjälp av solceller, och är en del av projektet Share Everest 2011, ett projekt som förhoppningsvis ska lära forskare mer om klimat och global uppvärmning. Till varje bild som tas kopplas aktuella meterologiska data från världens högst belägna väderstation som är placerad på åtta tusen meters höjd på Mount Everest. Projektet genomförs av italienska forskare och är sponsrat av den nepalesiska regeringen.