”Skönt få ett avslut”

Publicerad 2011-04-27

Fängelse för 18-åring som slog ner Federley

Fredrick Federley (C) slogs medvetslös utanför sin bostad.

Nu döms en 18-årig man för den grova misshandeln och ska betala 18 750 kronor till riksdagsmannen.

– Skönt att få ett avslut, hoppas killen får ordning på sitt liv, säger Federley.

Riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) blev förra året brutalt nedslagen. ”Det kunde ha gått riktigt illa. Läkaren sa att jag klarade mig för jag var i god fysisk form, säger han.

18-åringen döms till tre års fängelse för bland annat grov misshandel, olaga hot och rån. Han ska totalt betala 209 800 kronor i skadestånd till Federley och ytterligare 13 måls-ägande.

Erkände misshandel

18-åringen har erkänt misshandeln av Federley men hävdar att den inte var grov. Erkännandet styrks till viss del av en övervakningsfilm från brottsplatsen.

Enligt domen var 18-åringen på besök med kamrater i Hammarby sjöstad i september förra året. Han var påverkad av alkohol och skulle rulla en joint – men saknade tobak att blanda ut narkotikan med och frågade förbipasserande om en cigarett.

Han fick ingen och blev allt mer frustrerad:

– Nästa som nekar mig cigaretter slår jag ned.

Hänsynslöst våld

Södertörns tingsrätt anser att 18-åringen visat särskild råhet och hänsynslöshet då han sparkat en liggande försvarslös person.

18-åringen attackerade riksdagsledamoten med flera slag i ansiktet samt en spark då han låg ned. Fredrick Federley fördes till sjukhus med allvarliga skador, bland annat svår hjärnskakning, minnesförlust och orienteringsproblem.