”Härdsmälta i tre reaktorer”

Publicerad 2011-03-14

Ny explosion vid reaktor i morse – hangarfartyg utsattes för strålning

TOKYO/STOCKHOLM. Risken för härdsmälta vid det olycksdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 verkar vara stor.

Enligt kabinettsekreterare Yukio Edano har bränslestavar i verkets alla tre reaktorer börjat smälta.

– Även om vi inte kan kontrollera det direkt så är det högst troligt att det händer, säger han.

röken väller ut RÖKEN VÄLLER UT Halv fyra i morse exploderade kärnkraftverket Fukushima – igen. Tv-bilderna visar hur svartgrå rök väller ut från reaktor nummer tre när byggnadens betonghölje pulveriseras.

Officiella japanska källor medger nu för första gången om att det allvarligaste hotet för härdsmälta i Fukushima 1 kan ha blivit verklighet.

Bränslestavarna ska vara helt exponerade i verkets samtliga tre reaktorer, och ska med stor sannolikhet ha börjat smälta, enligt kabinettsekreterare Yukio Edano. Han intygar samtidigt att man arbetar hårt för att undvika en total katastrof.

Enligt internationella atomenergiorganet IAEA ska man på måndagskvällen ha stabiliserat reaktor 1 och 3, medan läget för reaktor 2 fortfarande var kritiskt.

"Osannolikt"

Redan tidigt på måndagen kom varningar om att bränslestavarna i reaktor 2 varit utan kylning.

Pumpen som för in havsvatten i reaktorn slutade fungera och kylvattennivån sjönk, vilket kunde orsakat en värre olycka än i de två grannreaktorerna som redan exploderat.

– Kylningen behöver i första hand fortsätta i uppåt tio dagar, två veckor för att få ner temperaturen i reaktorn. Sedan kommer bränslet att behöva kylas under lång tid framåt, betonar strålsäkerhetsexperten Peter Hofvander för TT.

Enligt Yuki Edano är det osannolikt att en liknande vätgasexplosion som drabbade reaktorerna 1 och 3 ska inträffa i reaktor 2.

Explosion i natt

Vätgasexplosionen i reaktor nummer 3, som redan nödkylts för att undvika härdsmälta, inträffade under natten mot måndag.

I explosionen pulveriserades byggnadens betongskal och tjock svartgrå rök vällde upp mot himlen.

Tv-bilderna var skrämmande. Explosionen tycktes kraftigare än när reaktor 1 råkade ut för en likadan explosion i lördags morse.

Enligt japanska myndigheter skadades sju anställda vid kraftverket, en av dem allvarligt. Dessutom fick fyra soldater ur armén lätta skador, rapporterar AP.

Strålning kan ha läckt

Enligt japanska myndigheter klarade sig reaktorhöljet och är intakt, uppgav tv-kanalen Sky news på måndagsmorgonen.

Men radioaktiv strålning kan ha läckt ut. I morse var det högst oklart hur pass mycket strålning det kunde handla om.

– Det finns en liten risk för en massiv läcka, sa kabinettssekreteraren i Yukio Edano i tv-kanalen NHK.

På amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan som låg ute i havet, 16 mil från Fukushima, mätte man radioaktiv strålning motsvarande en månads normaldos under en timme. Man beslutade då att flytta sig längre bort från kärnkraftverket. 17 helikopter-besättningsmän på fartyget fick saneras med tvål och vatten efter att låga doser av radioaktivitet uppmätts på dem rapporterar CNN. Besättningsmännen hade arbetat med räddningsoperationer.

Hundratals kvar i området

Ett evakueringsområde med 20 kilometers radie upprättades vid explosionen i lördags, men 746 människor, mestadels gamla, sjuka och hjälparbetare, fanns fortfarande kvar nära Fukushima när explosionen inträffade under natten.

311 av dem flydde i morse i panik.

Samtidigt uppmanade Yukio Edano de kvarvarande nära kärnkraftsområdet att hålla sig inomhus, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Ytterligare skräck för boende i de drabbade områdena inträffade vid 03-tiden. Då utfärdades en ny varning om en tre meter hög tsunami som synts från en helikopter vid Japans nordöstra kust. Enligt Sky News utsända utbröt panik i några minuter innan japanska meteorologer gick ut i tv och deklarerade att det var falskt alarm.

Dödssiffran stiger

Men förödelsen fortsätter på Japans nordöstra kust.

Omkring 2 000 döda kroppar påträffades på måndagsmorgonen vid två stränder i distriktet Miyagi, enligt Kyodo. Antalet bekräftat döda närmare sig nu alltså sammanlagt 4 000 människor efter skalvet och tsunamin i fredags, men fortfarande saknas över 10 000 människor.

I Tokyo, som i natt inte drabbades direkt av explosionen, inleddes måndagen ändå i kaos. Myndigheterna införde en omfattande elransonering i huvudstaden. På morgonen inledde elbolaget Tepco planerade elavbrott i Tokyo för att spara på elektricitet. Staden delas in i sex olika områden som under tre timmar vardera får elen avstängd.

– Maximal ansträngning krävs nu av nationen, sa kabinettssekreteraren Yukio Edano vid en presskonferens i natt.

Fakta: Härdsmälta, kärnkraftverk och tidigare olyckor

Kärnkraftverken som har problem:

Ett av de kärnkraftverk som nu har problem med kylsystemen är Fukushima 1, cirka 25 mil nordost om Stortokyo.

Fukushima 1 har sex reaktorer byggda mellan 1971 och 1979.

Reaktor 4–6 var avstängda för underhåll vid jordbävningen. 1,2 och 3 var i gång men snabbstoppades.

Reaktor 1, som hittills haft de största problemen, togs i drift 1971 och har en elektrisk effekt på 460 megawatt. Det kan jämföras med det svenska Oskarshamn 1. Reaktor 1 på Fukushima 1 utsattes i helgen för en explosion.

Reaktor 3 togs i drift 1976 och har en elektrisk effekt på 784 megawatt. Den utsattes natten till måndagen för en explosion.

Reaktor 3 på Fukushima 1 fick på måndagsmorgonen stora problem med sitt nedkylningssystem.

Problem har även uppstått vid kärnkraftverket Tokai 2 och kärnkraftverket i Onagawa.

Japans kärnkraftverk

Japan har 17 kärnkraftverk med 55 reaktorer i drift. Tio företag äger och driver inom Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) 52 lättvattenreaktorer. Tre privata företag äger och driver de övriga tre.

Reaktorerna har en sammanlagd kapacitet på 49 467 megawatt.

Två reaktorer är under konstruktion, och det finns planer på att bygga ytterligare elva.

Vad är en härdsmälta?

En härdsmälta är allvarlig skada hos en kärnreaktor som innebär att dess inre del, härden, helt eller delvis har smält. Härdsmältan kan uppstå om det normala kylsystemet inte fungerar och härdnödkylsystemet inte träder i funktion, eller om reaktorns effekt stiger långt över de tillåtna gränserna. Härdsmälta har inträffat 1979 vid kärnkraftverket på Three Mile Island i USA och 1986 i Tjernobyl i Ukraina.

Tidigare kärnkraftsolyckor:

I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. En ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktorn. Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta. Inuti i anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet.

Reaktorolyckan i Tjernobyl inträffade den 26 april 1986. När kraftverkspersonalen skulle genomföra ett experiment i reaktor nummer fyra steg reaktoreffekten till 100 gånger normal full effekt. 200 personer strålskadades allvarligt och 32 människor dog inom tre månader efter olyckan.

Det har också inträffat fler och något mindre incidenter, exempelvis en uranläcka vid en hemlig anläggning i Tennessee i USA, i augusti 1979, fyra radioaktiva läckor på Tsuruga kärnkraftverk i Japan 1981 och en explosion på en hemlig anläggning i Sibirien i april 1993.

Källor: Nationalencyklopedin, Strålskyddsmyndigheten, AFP, TT.

Jan Källman Nivette Dawod

Följ ämnen i artikeln