Oväntade motionen från SD-politikern: Bygg en moské

Uppdaterad 2019-03-19 | Publicerad 2019-03-18

Sverigedemokraten Mark Collins vill att en moské ska byggas i Höga kusten.

Nu ska han utredas av det egna partiet.

– Jag tänkte lägga fram ett förslag och försöka locka hit muslimer till Kramfors, säger Mark Collins.

Mark Collins representerar Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kramfors.

I en motion har han föreslagit att en moské och att ett muslimskt kulturcentrum ska byggas i Höga kusten.

Enligt Mark Collins skulle det kunna råda bot på problemet med utflyttningen från området.

– Jag tänkte lägga fram ett förslag och försöka locka hit muslimer till Kramfors och försöka få hit muslimer som inte riktigt har bestämt sig var de ska bo någonstans, vi behöver folk här, säger Mark Collins.

Ska utredas internt

Mark Collins har stött på mothugg från sina partikamrater i Sverigedemokraterna.

SD:s presschef Henrik Gustafsson skriver i en skriftlig kommentar till TT att Mark Collins kommer att utredas internt. Han skriver också att han bedömer det hela som en ”oerhört problematisk händelse”.

– Jag tycker snarare att jag borde utreda dem, för de har en reaktionär sida som inte är vacker. Jag hade inte väntat mig ett sådant hat över en moské, säger Mark Collins.

Mark Collins berättar att han gick med i Sverigedemokraterna under flyktingvågen 2015, som han beskriver som odemokratisk.

– Jag tyckte då att SD var de enda som talade klartext om att det här var odemokratiskt, säger Mark Collins.

– Jag hoppades att partiet hade gått vidare och blickat framåt, men de signaler jag har fått från partiet är att de är kvar i 2015, det finns ingen nytta med det, säger Mark Collins.

”Inte någon källarlokal”

Mark Collins säger att han har varit i kontakt med Förenade islamiska föreningar, som har kopplat ihop honom med personer som har hjälpt honom ta fram förslaget.

Mark Collins säger att han har fått positiva reaktioner bland de muslimer han har pratat med om förslaget, även om flera först ifrågasatte om Mark Collins verkligen menade allvar.

– Tanken var att, nu när vi drar ner och det går minus för Kramfors, att Kramfors ska göra en vågad satsning och bygga en fin, riktig, moské, inte någon källarlokal, säger Mark Collins.

Han tycker att SD måste tänka om från grunden.

– Muslimer måste behandlas med respekt och de måste in i hela samhället, skolorna och i polisväsendet. För de är en del av oss nu, jag förstår inte vad SD tänker på, säger Mark Collins.