Polisskjutning i Linköping var inget brott

Jon Lindhe/TT

Publicerad 2018-12-19

Den polis som sköt en ung man till döds i Linköping i somras handlade i nödvärn och begick inget brott, enligt särskilda åklagarkammaren. Arkivbild.

En ung man avled efter att ha skjutits av polis i samband med ett gripande i Linköping i somras. Nu har Särskilda åklagarkammaren beslutat att lägga ner förundersökningen mot polisen då polismannen bedöms ha handlat i nödvärn, enligt ett pressmeddelande från polisen.

Det var den 21 juli som två polispatruller skickades till Johannelundsbadet efter larm om pågående rån. När den ena patrullen letade efter misstänkta stötte man på en grupp ungdomar som delade på sig och började springa. En av poliserna bestämde sig för att följa efter en ung man till fots. Efter en stund vände mannen sig plötsligt om och gav sig på polisen.

"Polismannen utsattes för våld och blev kraftigt strypt bakifrån så att han bitvis tappade medvetandet.", skriver polisen i pressmeddelandet.

Efter att först ha använt pepparspray och batong avlossade polismannen sitt tjänstevapen.

En andra polisman anlände till platsen och den skottskadade unge mannen fick första hjälpen tills dess att ambulans hann fram, men hans liv gick inte att rädda. Den skadade polismannen fördes senare till sjukhus för vård.

"Vi har med genomförda medicinska undersökningar kunnat konstatera att stryptaget hade varit dödligt om inte polismannen hade fått stopp på det", säger tillförordnad lokalpolisområdeschef i Linköping Frida Braf i pressmeddelandet.

Särskilda åklagarkammaren bedömer att polismannen befann sig i en nödvärnssituation och därmed inte har använt uppenbart oförsvarligt våld.

Gruppen för skiljande- och disciplinärenden (GSD) ska nu ta beslut om en arbetsrättslig utredning ska inledas eller om ärendet ska avskrivas.